Саудијска прогноза унела оптимизам на тржиште нафте

МЕЛБУРН: Цене нафте су данас ојачале подупрте саудијским оптимизмом у погледу раста тражње у Азији и ирачким обећањем да ће додатно смањити испоруке, али је неизвесност везана за мере подршке економском опоравку САД ограничила добитке.
nafta
Фото: pixabay.com

Цена фјучерса северноморске нафте Брент порасла је за 34 цента или 0,8 одсто, на 44,74 долара за барел на јутрошњем трговању, док је вредност фјучерса америчке WТI нафте повећана за 47 центи или 1,1 проценат, на 41,69 долара за барел, преноси Ројтерс.

Оба типа нафте су у петак појефтинила због забринутости трговаца у погледу тражње, али је Брент ипак завршио недељу у плусу за 2,5 посто, а WТИ с добитком од 2,4 одсто.

Извршни директор Сауди Арамка Амин Насер изјавио је у недељу да предвиђа раст потражње за нафтом у Азији јер се економије постепено отварају након ублажавања мера ограничења уведених због епидемије kовид-19.

Поред тога, Ирак је најавио крајем прошле седмице да ће у августу у септембру смањити производњу нафте за додатних 400.000 барела дневно како би неутралисао своју претерану производњу током протекла три месеца. Багдад ће на тај начин испоштовати квоту о смањењу испорука утврђену договором Организације земаља извозница нафте и њених савезника, коју је претходно прекорачио.

Мада су поново оживеле наде у погледу преговора између америчких демократа и Беле куће о новом пакету подршке америчким државама које имају проблем с ликвидношћу због пандемије корона вируса, одлагање постизања договора врши притисак на тржиште.

Председница Представничког дома Ненси Пелоси и министар финансија Стивен Мнучин саопштили су да су вољни да поново покрену преговоре како би се постигао споразум о подршци економији у остатку 2020. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести