Шеф Мисије ММФ: Враћамо се у мају у Београд

ВАШИНГТОН/БЕОГРАД: Тим Међународног монетарног фонда (ММФ) планира да се врати у Београд у мају ради разговора о конкретним мерама политике које би биле укључене у нови програм за који су власти Србије показале заинтересованост, најавио је шеф тима ММФ-а Џејмс Руф на крају посете Београду.
Šef delegacije MMF, Džejms Ruf Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Након што је Србија успешно завршила стендбај аранжман из предострожности који је склопљен са ММФ-ом и реализован у периоду од 2015. до 2018. године, власти Србије су потврдиле заинтересованост за нови програм који би био усмерен ка одржавању фискалне и макроекономске стабилности и спровођењу реформи у циљу постизања бржег, инклузивнијег и одрживијег раста предвођеног приватним сектором", навео је Руф.

Очекује се, како је додао, да програм буде подржан Инструментом за координацију политике, нефинансијским аранжманом који је ММФ недавно увео у циљу обезбеђивања оквира за пружање савета у вези са политиком и праћење у земљама којима није потребна финансијска подршка ММФ-а, наводи се у саопштењу за медије. 

"Власти Србије и тим ММФ-а су водили продуктивне разговоре о ширим макроекономским циљевима и приоритетима политике које би обухватио нови програм, укључујући борбу против сиве економије, повећање јавних и приватних инвестиција, јачање фискалних институција и обезбеђење подршке финансијског сектора расту", рекао је он израживши захвалност властима Србије на гостопримству и тесној сарадњи.

Тим ММФ-а, који је предводио Џејмс Руф, боравио је у Београду у периоду од 12. до 16. марта ради отпочињања разговора са креаторима политике у Србији о новом програму економских реформи који би подржао ММФ.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести