Шеф Орбановог кабинета: Jефтин руски гас више није доступан на тржишту

БУДИМПЕШТА: Јефтин руски гас више није доступан на тржишту, изјавио је Гергељ Гуљаш, шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Упитан о томе шта се променило на тржишту гаса, Гуљаш је навео да јефтин руски гас више није доступан и додао да је нови споразум који је Мађарска закључила са Русијом повољнији од претходног, али да мађарска влада, као и раније, неће износити детаље, преноси МТИ.

Он је изјавио да је Мађарска одобрила помоћ грађанима у погледу цена комуналија која се односи на то да породице имају право на додатних 600 кубних метара гаса по повлашћеним ценама, уколико имају троје деце и 300 кубних метара за свако следеће дете.

Гуљаш је истакао да су складишта гаса у Мађарској попуњена са 3 милијарде кубних метара, што одговара половини њиховог капацитета, а уколико се обезбеде максималне количине које се могу ускладиштити, потрошња становништва биће задовољена до априла следеће године.

Цена гаса у Мађарској је 2,68 евроценти по кубном метру, што је значајно јефтиније од 23,78 евроценти у Шведској и 23,19 евроценти у Холандији, навео је Гуљаш.

Он је изјавио да годишњи рачун за гас просечне породице у Немачкој износи 10.890 евра, а у Мађарској 494,74, преноси МТИ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести