Селаковић: Колективни уговор компаније Зи Ђин и радника најбољи магнет за људе

БОР: Министар за рад и запошљавање у Влади Републике Србије Никола Селаковић истакао је данас у Бору да колективни уговор између компаније Зи Ђин Копер и запослених није важан само за раднике у тој фирми, јер је оним што нуди један од најбољих магнета људима да дођу у Бор и Мајданпек и запосле се у једној тако озбиљној компанији.
selakovic FBakic
Фото: Dnevnik.rs

Он је навео да је компанија Зи Ђин Копер вратила "малу Србију на мапу светског тржишта".

"То је управо највећи резултат, јер не само да је Зи Ђин у реду највећих извозника из Србије и компанија која у озбиљном обиму доприноси расту нашег БДП-а, већ доприноси и реномеу наше државе, а за то су заслужни и пословодство и запослени", казао је министар.

Нагласио је и да се потписивањем овог колективног уговора показује брига о људима, што ће омогућити прогресиван рад компаније и у наредним годинама, а Зи Ђин учнити још пожељнијим послодавцем. 

"Када видим колико је тога што у уговору предвиђено, а да није прописано по Закону у раду, јасно ми је да сте и једни и други добро радили свој посао, али најважније је што сте до тога дошли преговором, а то је реч који су многи у свету заборавили", иатакао је министар.

Селаковић је навео да му је велико задовољство што је својим присуством сведочио потписивању колективног уговора у поменутој компанији у којој није постојао у последњих годину и по дана, као и због тога што су град Бор и Зи Ђин симбол новог економског напретка и уздизања у Републици Србији.  

"Подсећам да су представници државног руководства пре 20 година говорили да грађани Бора треба да саде кикирики, да забораве на рудник и производњу бакра, а ми смо дана сведоци шта је све Зи Ђин успео уз озбиљан и одговоран рад Борана, као и житеља других места", рекао је министар и додао да је радника све више са стране, јер је радне снаге Зи Ђину и Бору потребно све више.

Напоменуо је и да је зато Бор један од градова који се најбрже развијају у Србији, а могуће и да је први у том погледу.

"Свега тога не би било да на првом месту није било поверења и то пре свега између председника Србије и Кине - Александра Вућића и Си Ђинпинга, а њихово лично пријатељство и интезивна сарадања, као и одлични односи између двеју држава довели су до тога да озбиљни инвеститори из Кине у Србији пронађу место за улагање свог капитала, што је у пружило нову шансу граду Бору и некадашњем РТБ-у да се развијају", навео је Селаковић.

Додао је да су за сваки пројекат потребна најмање три фактора: прописи, финансијско-материјални ресурси и трећи, као најважнији - људи.

"Прва два фактора готово су неупутребљива без трећег, иако смо пре 10, 20 година имали и прописе и људе, али нисмо имали финансијско-материјална средства, а од 2019. године, захваљујући озбиљном челичном пријатељству Кине и Србије и партнерству Бора и Зи Ђина, створени су услови да Бор, као у неким временима којима смо се поносили, поново буде локомотива развоја Србије", каже он.

Селаковић је изразио задовољство и што је надлежни сектор Министарства за рад и запошљавање дао свој допринос у изради овог колективног уговора.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести