Септембарска инфлација у САД 5,4%, највиша од 1991.

ВАШИНГТОН: Раст потрошачких цена у САД у септембру је благо премашио предвиђања, пошто су поскупљења хране и енергије неутралисали пад цена половних аутомобила, објавило је данас америчко Министарство рада.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Инфлација је у септембру порасла за 0,4 посто на месечном нивоу, достижући 5,4 процента међугодишње, што је њен највиши ниво од јануара 1991. године, преноси ЦНБЦ.

Аналитичари компаније Дау Џонс су предвиђали месечни раст инфлације од 0,3 одсто и међугодишњи од 5,3 процента.

Базна инфлација, из које су искључене волатилне цене хране и енергије, повећана је у спетембру за 0,2 посто у односу на претходни месец, док је у поређењу са септембром 2020. године забележила раст од 4,0 процента.

Оваквом успону инфлације допринело је поскупљење бензина прошлог месеца од 1,2 процента у односу на август, чиме је раст цена тог горива достигао 42,1 посто у односу на исти лањски месец. Цена мазута је скочила за 3,9 одсто, и виша је за 42,6 процената у односу на претходну годину.

Значајан раст су прошлог месеца забележиле и цене хране, при чему су намирнице за припрему оброка код куће поскупеле за 1,2 посто. Цене меса су само у септембру порасле за 3,3 процента, док су у односу на прошлу годину више за 12,6 посто.

С друге стране, цене половних аутомобила, које су последњих месеци на силазној путањи услед појачних инфлаторних притисака, пале су на месечном нивоу за 0,7 одсто, чиме је њихов раст током протекли 12 месеци спуштен на 24,4 процента.

Званичници Федералних резерви сматрају актуелни узлет инфлације "пролазним" и приписују га у великој мери проблемима у ланцима снабдевања и бржем расту потражње од понуде, при чему очекују да ће јака потражња спласнути у наредним месецима.

Међутим, то гледиште у последње време наилази на све гласније противаргументе у јавности.

Међународни монетарни фонд је упозорио јуче да би ФЕД и друге водеће централне банке требало да припреме планове за случај да се инфлација покаже упорнијом него што се прочењивало. То у преводу значи - раније повећање камата него што је било планирано, како би се контролисао раст цена, наводи ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести