Сертификат за заваривача осигурава радно место

Једно од дефицитарних занимања на српском , али и многим европским, тржишту рада јесте заваривач.
zavarivanje, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Заваривач је изузетно тражено занимање и послодавци тешко долазе до радника чак и када су спремни да понуде зараду која је знатно већа од републичког просека.

Млади не показују интересовање за образовање за заваривача, па Национална служба за запошљавање настоји да кроз посебне обуке оспособи незапослене за најтраженије занимање у металној индустрији. Обука за тржиште рда одвија се у оквиру пројекта “ЕУ подршка Националној служби за запошљавање” у циљу смањења незапослености, а планирано је да ове године у  њу буде укључено 175 незапослених који ће бити део обуке за завариваче.

Обука се обавља у Заводу за заваривање НСЗ, траје три месеца и састоји се од теоријског и практичног дела. Полазници добијају сертификат који им помаже да нађу посао по завршетку обуке, а подаци показују да већина њих одмах и добије радно место.  По речима Драгане Кузмановић, руководиоца квалитета у Заводу за заваривање већина незапослених који заврши ову обуку већ знају где ће да раде након што добију сертификат.

Лане је издато више од 2.000 сертификата и има све више заинтересованих за обуку

- Лане смо издали више од 2.000 сертификата и има све више заинтересованих за обуку. Наши полазници добијају врхунску обуку са искусним меторима уз индивидуални приступ, јер они могу да препознају таленат и способност кандидата и да га даље усмеравају – објаснила је Драгана Кузмановић.- Сама традиција од 6 деценија постојања Завода, чланство у престижним европским институтима за заваривање и начин рада гарантују квалитет.

Један од инструктора у Заводу заваривање НСЗ Милован Биговић иза себе има 40 година радног заваривачког искуства на незапослене који похађају обуку преноси знање и обучава нове мајсторе.


Обуку похађају и жене

У оквиру теоријског дела обуке за заваривача незапослени се обучавају о самом послу, безбедности на раду, прописима, а у току практичног дела уче основе заваривања и различите видове варова. Мотивисане чињеницом да је посао заваривача тражен и у Србији и иностранству,  обуку похађају и жене које са раније стеченом квалификацијом не могу да нађу радно место.


- Ово је на неки начин уметнички посао који је у исто време тежан и захтеван. Тражи прецизну руку, оштро око и посвећеност. У оквиру праксе ове обуке  раде се основни варови и сваки дан учи нешто ново. Најтежи вар је спајање цеви , али и то полазници имају прилике да науче – објаснио је Биговић.

Обуке за овај, али и за многе друге занате, које организује НСЗ  намењене су назепосленима из категорије дугорочно незапослених или ниско квалификованих. Биће, по речима Драгане Угреновић, начелнице Одељења за планирање и спровођење ИПА пројекта у НСЗ, организоване на 11 локација у целој Србији . 

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести