СЕС: Румунима омогућити слободан улаз у пограничне општине

КРУШЕВАЦ: Социјално-економски савет Србије (СЕС) упутио је Влади Србије две иницијативе за измену закона којима би се поправио положај предузећа, посебно домаћих правних лица у области откупа секундарних сировина и предузећа у пограничном подручју с Румунијом, саопштила је Унија послодаваца Србије (УПС).
Unija poslodavaca Srbije/Tanjug
Фото: Tanjug

Иницијативе су, наводи се у саопштењу, покренуте на предлог Уније послодаваца на данашњој седници СЕС-а одржаној у крушевачком Трајалу, а којој су присуствовали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Иницијатива за измену закона о порезу на добит правних лица односи се на правна лица која се баве прерадом секундарних сировина и отпада.

Према важећим прописима, домаћа предузећа у овој области обавезна су да плаћају порез по одбитку, због чега се скупљачима секундарних сировина и отпада више исплати да сировине продају страним фирмама.

Последица тога, наводи се у саопштењу УПС-а, јесте да су продавци стимулисани да извозе отпад, чиме се директно смањује промет домаћих предузећа, последично и бруто домаћи производ, односно број радних места у Србији.

Истиче се да само за једног прерађивача отпада, изгубљена вредност прераде износи више од 226 милиона евра за период од 2016. до 2020. године.

Друга иницијатива СЕС-а јесте предлог да се држављанима Румуније омогући да у Србију улазе без ограничења, у дубину до 30 километара.

Ова иницијатива се образлаже тиме да је ограничењем кретања румунских држављана, које је уведено због пандемије ковида, нанета велика штета привреди пограничних општина Великог Градишта, Голупца, Кладова.

Предузећа у овим заједницама добрим делом живе од промета који остваре румунски грађани, а само у општини Кладово њихова потрошња на дневном нивоу износила је око 50.000 евра, наводи се у саопштењу Уније послодаваца.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести