Шест деценија мајстора картонске амбалаже из Срема

НОВИ САД: Породично предузеће „Картекс” изградило је погоне и почело производњу у Шимановцима 1959. године и од тада бележи стални раст јер стално улаже у развој фирме.
karteks
Фото: pecinci.org

Један објекат у Шимановцима изграђен је 1989. године, а други, који је већ делимично у употреби, завршава се ове године. У опрему је 2014. године уложено 2,5 милиона евра, две године касније још 1,5 милион, а прошле 1,8 милион. Улагање у опрему се наставља, а по речима власника и директора „Картекса” Војина Петковића, и ове године уговорена је куповина опреме вредне 250.000 евра.

Колики је раст производње последњих година најбоље илуструје чињеница да смо у последњих пет година број запослених у Шимановцима повећали с 27 на 46, истакао је Петковић.

Како је додао, за 60 година, колико послују у општини Пећинци, нису имали ниједан проблем с локалном самоуправом.

Овде се осећамо као домаћи и понашамо се домаћински. Све познајемо и сви нас познају, а наши захтеви су увек наилазили на разумевање општине. Последњих година држава нама, привредницима, излази у сусрет врло повољним кредитима за куповину опреме преко Фонда за развој јер се четвртина новца даје неповратно, док се три четвртине враћа под врло повољним условима, што нам омогућава већа улагања у развој, казао је наш саговорник.

Та породична фирма рад је започела још 1959. године и ове године обележава шест деценија рада. Од почетка бележи сталан раст производње те је данас трећи произвођач картонске амбалаже у Србији.


Не заостаје за страним компанијама

Председник општине Пећинци Жељко Трбовићи истиче да је „Картекс” сјајан пример како се домаће породичне фирме могу развијати и уз много уложеног знања и труда заузети своје место на тржишту Србије и региона.

То породично предузеће ни по чему не заостаје за страним компанијама које послују у нашој општини, нагласио је Трбовић.

Према његовим речима, иако у пећиначкој општини не деле инвеститоре на стране и домаће, очекују да ће у будућности имати све више домаћих предузећа и компанија, које размишљају дугорочно и које се трајно везују за њихову локалну заједницу.


Ћерка-фирма „Картонвал” у Шапцу, коју води мој брат Зоран и однедавно у њој ради и мој син Димитрије, други је произвођач картона у Србији. Око 30 одсто производње картона сами претварамо у амбалажу, а остатак продајемо другим произвођачима картонске амбалаже. Једини смо у Србији који можемо одговорити захтевима тржишта и квалитетом и квантитетом јер производимо све – од најмањих до највећих кутија у тиражима од 50 комада па до 50 милиона картонских кутија. Већину производње пласирамо у Србији, али имамо купце и из Мађарске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније, наглашава Петковић.

Око 20 процената производње тог предузећа одлази директно у извоз, а практично и до 50 одсто прозивода „Картекса” заврши у иностранству, као амбалажа коју израђују за своје купце.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести