Скочила цена пшенице због колапса црноморског споразума

ЧИКАГО: Цена пшенице на терминском трговању скочила је данас након што се Русија повукла из споразума с Украјином о извозу житарица после напада на бродове који су учествовали у обезбеђивању трговачке руте преко Црног мора.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Пшеница за испоруку у наредном месецу поскупела је на берзи у Чикагу за 5,5 посто на 8,75 долара по бушелу (27,2 килограма), при чему је на отварању трговања достигла максимум од 8,93 долара. Цена кукуруза је порасла за 2,2 процента по бушелу (25,4 килограма), док је соја ојачала за 1,0 посто на 14,13 долара, преноси Раша тудеј.

Споразум о житу, уз посредовање УН и Турске, договорен је између Русије и Украјине у јулу с циљем да се деблокира пољопривредни извоз преко Црног мора из Русије и Украјине, који је заустављен због војног сукоба између две земље.

Москва је у суботу саопштила да се повлачи из споразума због напада дроновима на бродове руске Црноморске флоте који су обезбеђивали пролаз пољопривредног терета. Кијев није ни потврдио ни демантовао извођење напада, а одлуку Русије је окарактерисао као „примитивну уцену“.

Заједнички координациони центар (ЈЧ) у Истанбулу саопштио је данас да су се УН, Турска и Украјина договориле о плану за испловљавање 16 бродова који се налазе у територијалним водама Турске упркос одлуци Русије о суспендовању споразума.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести