Скок цена некретнина у Канади за 18 одсто

ТОРОНТО: Просечна цена некретнина у Канади порасла је за преко 18 одсто у протеклих годину дана, нашта је посебно утицао велики раст цена кућа и станова у Торонту и Ванкуверу, известава канадски Си-Би-Си.
kanada.
Фото: Freeimages

Канадско тржиште станова наставило је свој невероватан успон у августу, јер су просечне цене скочиле за скоро 20 процената у односу на годину раније, а број продатих домова срушио је месечни рекорд.

Канадско удружење за промет некретнинама, које заступа више од 130.000 некретнина широм земље, саопштило је у уторак да је током месеца продато 58.645 кућа и станова, што је 33 одсто више него у истом месецу прошле године. То је такође шест одсто више од броја кућа продатих у јулу.

Август обично није месец за продају кућа. Уобичајено, тржиште лагано започиње годину у хладним зимским месецима пре него што почне да расте на пролеће, успоравајући се током лета.

Али 2020. година променлиа је те сезонске трендове, јер су закључавања у марту и априлу одгодила многе куповине кућа и померала сезону куповине за касније.

Чак и са глобалном пандемијом, када је забелезен губитак више од милион радних места са канадског тржишта рада, прошли месец је био најпрометнији август икада.

Цене су такође скочиле у небо. Просечна цена канадског стана који се продао прошлог месеца била је 586.000 долара.

То је за 18,5 одсто више у односу на исти месец прошле године.

Просечна цена може довести у заблуду, јер велика продаја на скупим тржиштима попут Торонта и Ванкувера може искривити слику. Наиме, ако се та два града не би узела у обзир, просечна цене некретнине би за прошли месец пала за 122.000 на 464.000 долара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести