Скупља нафта „приземљује“ европске авио-компаније?

ЛОНДОН, ЊУЈОРК: Директор ирске нискотарифне авио-компаније Рајанер, Мајкл О'Лири, тврди да неки европски авио-превозници неће “преживети” зиму због повећаних цена нафте.
burici nafta pixaby
Фото: pixabay.com

Поскупљење нафте, а самим тим и трошкова горива, вероватно ће проузроковати да неке од наших регионалних колега банкротирају почетком 2019. године, док би поједини већ у наредним месецима могли поднети захтев за банкрот, упозоравају из те авио-компаније.

Очигледно да ће цена нафте од 80 долара за барел имати жртве у Европи ове године, изјавио је директор Рајанера за америчку ТВ мрежу Си-Ен-Би-Си.

Нафта ће бити покретач, али мислим да ће бити и катализатор промена у конкуренцијском окружењу Европе. Мислим да поједине авио-компаније које нису могле да зараде када је нафта прошле године била 40 долара за барел, неће преживети ову зиму, ако нафта остане на овим повишеним нивоима, оцењује он.

Цене нафте се крећу близу троипогодишњег максимума, при чему је америчка “лака” нафта WTI напредовала до нивоа од близу 72 долара за барел.

Ирска авио-компанија је, такође, објавила да је остварила рекордан годишњи профит упркос забринутости због спора који је имала с пилотима.

Рајанер је у финансијској години закључно са 31. мартом укњижио рекордну добит од 1,45 милијарди евра после опорезивања, што је за 10 посто више у односу на исти период прошле године.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести