Скупштина Србије усвојила сет пореских закона

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас сет пореских закона међу којима су измене и допуне Закона о порезу на имовину које доносе уједначенију примену пореских прописа, јачање правне сигурности, адекватније опорезивање имовине сходно економској моћи, тежњу да се пореским мерама дестимулише градња без прописане дозволе, као и непоштовање рокова за изградњу.
novac porez dug
Фото: pixabay.com

Министар финансија Синиша Мали објаснио је раније да ће измене и допуне о порезу на имовину утицати и на повећање економичности поступка подношења пореских пријава.

Мали је навео да се изменама и допунама Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата код поједних корисника јавних средстава основица умањује за пет одсто од 1.јануара 2019.године.

Када је реч о Предлогу закона о централном регистру обавезног социјалног осигурања, Мали је објаснио да се њиме обезбеђује законски основ за повезивање са другим регистрима и евиденцијама у Србији.

“На тај начин се омогућава брже и ефикасније остваривање права као и размена података државних органа, односно е-управе. Рефомски закон од чије ће примене корист имати грађани, јер ће администрација бити бржа и ефикаснија”, рекао је Мали.

Предлог царинског закона је важан због отварања Поглавља 29 (царинска унија) у преговорима са Европском унијом, рекао је Мали и навео да је кључна зимена што ће се, како каже, комуникација између царине и приватног сектора убудуће обављати електронски.

И декларације ће се такође подносити електронски, рекао је Мали, наводећи да је план да то буде завршено до 2020. године.

С друге стране, Предлог закона о царинскох служби ће регулисати делокруг рада и организаицју Управе царина, као и овлашћења царинских службеника.

Мали је говорио и о изменама и допунама Закона о јавној својини који омогућа да се друштва капитала основана по закону о иновационој делатности, а чији је један од оснивача Србија, АП Војводина или локалне самоуправе могу користити и управљати непокретностима у јавној својини, као и да те непокретности могу дати у закуп страт ап друштвима основаних по закону о иновационој делатности.

Како је рекао, на тај начин се даје инфраструктурна подршка иновационим делатностима.

Измене закона о републичким административним таксама за циљ имају усаглашавање са законом о девизном пословању, рекао је Мали.

Министар финансија је говорећи И изменама и допунама Закона о играма на срећу, изменама И допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији најавио оснивање Управе за игре на срећу као органа у саставу тог министарства.

Такође је представио и Предлог закона о враћању одузете имовине и обештећењу, рекавши да су њиме реедефинисани рокови за утврђивање укупне основице која се може знати тек пошто се донесе већи број решења о праву на обештећење у поступку реституције.

Предлогу закона о изменама и допунама Закона о дувану има за циљ сузбиање нелегалне производње И промета дувана и дуванских производа, рекао је Мали и додао да је неопходно што пре успоставити ефикаснију контролу на тржишту дувана и дуванских производа.

Изменама и допунама Закона о порезу на добит правних лица пружа се подршка развоју привреде, рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести