Словенци могу онлајн да прате потрошњу новца из буџета

ЉУБЉАНА: Словенци заинтересовани за текуће праћење буџетских прихода и расхода убудуће ће на интернету моћи да виде најновије податке и потпун преглед колико их је коштала држава у последњих десет година, објавили су словеначки медији.
budžet/pexels.com
Фото: pexels.com/budžet

Како се наводи, сви заинтересовани моћи ће брзо да провере динамику уплата у државни буџет и намену за коју је потрошен сваки евро и то не само на државном нивоу него и стање прихода и расхода по општинама и регионима.

Циљ таквог начина презентације је већа транспарентност прихода и потрошње, како би људи виђели да за порезе које плаћају нешто и добијају, рекла је приликом представљања тог пројекта државна секретарка у министарству финансија Саша Јазбец.

Како преноси Пословни дневник, специфичност интерактивног графичког приказа државних прихода и расхода јесте и то да се подаци сваки дан ажурирају, па се на дневној бази може пратити колико је државни буџет појединог дана остварио прихода и колико је из њега потрошено, а доступни су и подаци за последњих десет година.

Пројекат омогућава добијање података о планираним највећим инвестиционим подухватима, па се из приказа види да ће на капиталну инвестицију изградње другог колосека Копер-Дивача до 2023. године бити потрошено 1,2 милијарде евра, а да је на изградњу аутопута у Словенији до сада потрошено 8,2 милијарде евра.

Израда програма и графичког приказа коштала је 78.000 евра, а у томе су учествовали и студенти љубљанског Факултета за електротехнику и рачунарство.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести