Словенија ће означити Хуавеј као високоризичног добављача?

ЉУБЉАНА: Словеначка влада ће наредних недеља одлучити да ли ће кинеску компанију Хуавеј прогласити за "високоризичног добављача", извештава агенција СТА, позивајући се на незваничне информације.
huavei pixabay
Фото: pixabay.com

Из Хуавеја су тим поводом саопштили да су забринути и непријатно изненађени.

Документ, у чији је посед дошла агенција СТА, показује да је процена о ризичности (Хуавеја) сачињена на основу "европских критеријума о сајбер безбедност технологија пете генерације (5Г)".

У нацрту одлуке, коју је припремило Министарство за јавну управу, Хуавеј и компаније које имају капиталне, структурне или организационе везе са њим означавају се као високоризични добављачи, наводи словеначка агенција.

Додаје да се у предлогу наводи да је кинески део Хуавеја у потпуности у власништву његових запослених преко њиховог синдиката, а да синдикате у Кини контролише влада те земље.

Аутори тог документа, који се такође позивају на изворе на Википедији, тврде да се повезаност ове компаније са државом у последње време показала и у Кини која је будућу сарадњу са другим земљама условила њиховим третманом Хуавеја.

Такође се напомиње да се очекује да ће Хуавеј наићи на потешкоће са снабдевањем због санкција САД-а.

Ако одлука буде усвојена, словеначки оператери мобилних мрежа и провајдери телекомуникационих услуга неће моћи да купују опрему од Хуавеја. Поред тога, биће забрањено коришћење његових производа и услуга у одбрамбеним и обавештајним органима, у систему унутрашње безбедности и системима заштите и спасавања.

Министарство за јавну управу одбило је да коментарише ову ствар за СТА, рекавши да је документ интерни.

Из Хуавеја су, реагујући на ову вест, поручили да ће "анализирати предлог када буде званично објављен, и затим донети одлуку о даљим правним корацима за заштиту наше компаније и наших пословних интереса".

Генерални директор компаније Хуавеј Технолоџиз Словенија Хистро Џангкин рекао је да ниједан представник словеначке владе није контактирао компанију откако су САД почеле да шире оптужбе против Хуавеја по свету.

Нико није тражио никакве гаранције или објашњења, чак ни у вези са информацијама које се наводе у нацрту одлуке, додао је он.

Словенија је са САД-ом већ потписала заједничку декларацију о сигурности 5Г мрежа Словеније, која садржи неколико безбедносних услова за које се очекује да ће, у договору земаља, постати обавезне код успостављања сигурне 5Г мреже.

Сматра се да је декларација првенствено усмерена на Хуавеј, највећег светског добављача 5Г опреме, мада се изричито не помиње ниједна компанија, као ни Кина, преноси СТА.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести