Словенија уместо руског добија гас из ЕУ, од Нове године и из Алжира

ЉУБЉАНА: Словеначка компанија "Геоплин" је диверзификовала изворе набавке, тако што је закупила довољне количине гаса од европских партнера, па словеначки купци до краја године неће зависити од уговора о снабдевању гасом са руским "Гаспромом", чак и ако би испоруке биле смањене или потпуно заустављене, саопштено је после састанка Скупштине акционара компаније.
gas plin
Фото: pixabay.com

Највећи словеначки трговац гасом је навео да је са европским партнерима већ договорено делимично снабдевање гасом за наредну годину, а други део потребних количина обезбеђен је уговором са компанијом "Сонатрак" из Алжира, према ком ће алжирски природни гас у Словенију почети да пристиже 1. јануара. 2023. године.

Акционари "Геоплина", међу којима су највећи словеначка нафтна компанија "Петрол" и држава, оптужили су "Гаспром" за непоштовање уговора о испоруци гаса, јер је од 14. јуна смањио количину тог енергента који испоручује Словенији.

Наводи се да је "Геоплин" позвао "Гаспром" да престане са кршењем уговора и да надокнади целокупну до сада  проузроковану штету.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести