Словенија: Усвојен економски пакет вредан 3 милијарде евра

ЉУБЉАНА: Словеначки парламент усвојио је данас пакет вредан три миљарде евра како би ублажио утицај корона вируса на економију и становништво.
slovenija
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

Кровним законом о корона вирусу обезбеђује се помоћ предузећима и радницима који су погођени епидемијом, као и самозапосленима, пензионерима, студентима, великим породицама и примаоцима социјалне помоћи.

Кључне мере које помажу компанијама укључују пуну компензацију од 80 одсто накнаде за привремено отпуштене раднике и за два месеца трошкова социјалног доприноса за оне који остају запослени, преноси СТА.

Мере се не односе на финансијске и осигуравајуће компаније.

Компаније неће бити у обавези да плаћају порез на добит и моћи ће да одложе плаћање кредита за 12 месеци.

Законом су предвиђени двомесечни привремени основни приход од 350 и 700 евра за поједине категорије, као што су верски радници и пољопривредници.

Предвиђене су и накнаде за поједине групе, па ће студенти добити по 150 евра, а пензионери са пензијама испод 700 евра измеду 130 и 300 евра.

Додатних 150 евра такоде биће обезбеђено за примаоце социјалне помоћи.

За раднике у приватном сектору предвиђени су платни бонуси до 200 евра које ће делом финансирати држава путем ослобађања од плаћања доприноса, док власнике јавних канцеларија очекује смањење плата од 30 одсто.

С друге стране, за оне који раде у јавном сектору предвиђени су бонуси од 10-100 одсто основне зараде по сату.

Кровни закон садржи и ширење полицијских овлашћења, мада без иницијалних одредби које су укључивале опцију праћења људи у карантину без налога суда.

Новим овлашћењима полицји ће бити допуштено да издају казне закршење забране кретања, да подижу блокаде путева, привремено ограничавају слободу кретања и приступају осетљив приватним подацима.

Премијер Јанез Јанша најавио је обраћајући се посланицима да је то само први део серије мера.

Закон је у 90-чланом парламенту усвојен са 53 гласа за.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести