Смањена тражња становништва за кредитима

БЕОГРАД: Тражња становништва за кредитима смањена током последњег квартала 2022. године на шта је утицао раст цена некретнина и тржиште рада, а наставак истих тенденција очекује се и у првом кварталу ове године.
e
Фото: Pixabay.com

То је показао Извештај о резултатима јануарске анкете о кредитној активности банка, који је објавила НБС, у ком се наводи и се да су банке потврдиле да су у четвртом кварталу 2022. године наставиле с пооштравањем стандарда по којима су одобравале кредите привреди.

Истиче се да је мера тог пооштравања била мања од очекиване у претходној анкети банака.

"Пооштравање се у нешто већој мери односило на девизно индексиране кредите и, посматрано према величини предузећа, у већој мери је било заступљено код великих предузећа у поређењу с малим и средњим", наводи се у резимеу Извештаја.

Банке су навеле да даље благо заоштравање стандарда очекују и за први квартал ове године.

Оцена банака је да је привреда повећала тражњу за кредитима током последњег квартала 2022. године, и то за девизним односно девизно индексираним кредитима, као и краткорочним динарским, наводи се у Извештају.

"Финансирање обртних средстава и реструктурирање постојећих обавеза препознати су као фактори раста тражње привреде за кредитима", наводи НБС.

Банке очекују даљи раст тражње привреде за кредитима првм тромесечју 2023. године.

Додаје се и да су банке су у последњем кварталу наставиле и с пооштравањем стандарда становништву.

"Пооштравање се првенствено односило на динарске готовинске кредите (и кредите за рефинансирање) и девизно индексиране стамбене кредите", наводи НБС и додаје да банке умерено пооштравање кредитних стандарда становништву очекују и током првог квартала 2023. године.

У анкети је учествовало 20 банака у чијим је рукама преко 99 посто билансне суме банкарског сектора.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести