Снажан пад нафте, купце одвраћа делта сој и раст долара

ЛОНДОН: Цене сирове нафте на глобалним тржиштима пале су данас за више од 2,0 посто на најнижи ниво у последњих више од две седмице, услед растуће забринутости због нових ограничења везаних за пандемију у Кини и јачања америчког долара.
nafta
Фото: pixabay.com

Цена фјучерса нафте Брент за октобарску испоруку потонула је за 2,25 одсто на 69,11 долара по барелу на азијском трговању до 6:58 часова по средњоевропском времену, након прошлонедељног пада од преко 6,0 процената, највећег у једној седмици у последња четири месеца, преноси Ројтерс.

Истовремено, цена америчке референтне нафте WТИ ослабила је за 2,3 посто на 66,71 долара по барелу, после пада од 7,0 одсто прошле седмице, што је такође њен највећи недељни губитак вредности у девет месеци.

Овакво кретање се приписује погоршању расположења трговаца због нових мера ограничења које је увела Кина, један од највећих светских потрошача "црног злата", како би зауздала нарастајући број инфекција делта сојем вируса ковид-19.

Поред тога, најновији скок долара на валутним берзама утиче и на цене нафте, јер јачање америчке валуте чини нафту скупљом купцима који поседују друге националне новчане јединице, што их одвраћа од куповине.

Долар је достигао јутрос четворомесечни максимум према евру, након извештаја о снажном запошљавању у САД у јулу, који је објављен у петак, а који је оживео наду да ће Федералне резерве раније почети са пооштравањем америчке монетарне политике.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести