Солидарност без намета: На помоћ до 38.370 динара не плаћа се порез

НОВИ САД: Законом о раду послодаваци имају могућност да свом запосленом исплаћују солидарну помоћ и да по том основу буде ослобођен плаћања пореза.
Obračun poreza Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Међутим, тај законски акт није прописао колика солидарна помоћ, која мора бити предвиђена колективним уговором или уговором о раду закљученим са запосленима, може бити а да не подлеже опорезивању, као ни шта све радник мора имати да би стекао право на тај вид помоћи од послодавца.

Сада је Министарство финансија у Билтену изнело мишљење о обрачунавању и плаћању пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање по основу солидарне помоћи коју послодавац исплаћује запосленима у утврђеном износу сагласном посебним колективним уговором, које не мора бити обавезујуће. У мишљењу Министарства финансија наводи се да је чланом 18 Закона о порезу на доходак грађана прописано пореско ослобађање за примања до 38.700 динара по основу солидарне помоћи за случај болести, здравствене рехабилитације или инвалидности радника или члана његове породице.

Министарство финансија указује на то да је остваривање права на солидарну помоћ ближе уређено Правилником о остваривању права на пореска изузимања за примања по основу помоћи због уништења или оштећења имовине, организоване социјалне и хуманитарне помоћи, стипендија и кредита ученика и студената, хранирана спортиста-аматера и права на пореско ослобађање по основу солидарне помоћи за случај болести. По том правилнику, пореско ослобађање за примања по основу солидарне помоћи за случај болести, коју исплаћује газда за радника или члана његове породице, може се остварити за случај болести уз постојање медицинске документације, као и уколико се ради о болести која изискује веће трошкове у поступку дијагностиковања. Та олакшица се може остварити и ако је радник у поступку излечења, односно санирања болести, и неопходна му је медицинска рехабилитација у амбулантно-поликлиничкој или стационарној установи, те у случају здравствене рехрабилитације када се радник упућује у неки од центара за рехабилитацију. На крају, солидарна помоћ може се отварити и у случају инвалидности, односно губитка или трајног смањења способности за рад.


Не плаћају се ни доприноси за социјално осигурање

У мишљењу Министарства финансија наводи се и да је Законом о доприносима прописана основица доприноса на зараде за запослене и за послодавце. Притом се под зарадом, сходно Закону о раду, сматрају сва примања из радног односа, осим солидарне помоћи као другог примања.

Другим речима, уколико послодавац да раднику солидарну помоћ у случајевима наведеним у правилнику, не постоји обавеза обрачунавања и плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање.


У тим случајевима плаћања пореза на солидарну помоћ ослобођен је послодавац, као и запослени. Уколико пак газда раднику даје солидарну помоћ у другим случајевима осим оних прописаних правилником, то новчано давање у целости има карактер зараде запосленог и предмет је опорезивања порезом на доходак грађана.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести