Сомборско „Сунце” оде у Брчко

НОВИ САД: Компанија „Бимал” из Брчког, преко своје београдске фирме, купила је познатог произвођача уља „Сунце” из Сомбора.
ulje, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Конкретно, као купац се појављује фирма „Бимал инвест” Београд, чији је власник „Бимал” Брчко, преноси портал „Бизнис-инфо”.

„Бимал” преузима фирму „Ново Сунце”, основану 17. децембра прошле године, а њен оснивач је позната компанија „Сунце” фабрика уља и биљних масти Сомбор. Власник те фирме је компанија „Инвеј” бизнисмена Предрага Ранковића Пецонија.

Договор подразумева да се имовина компаније „Сунце” пре преузимања од Бимала пренесе на фирму „Ново Сунце”.

Писмо о намери о преузимању између компанија „Бимал инвест” и „Сунце” потписан је у децембру прошле године, а посао су у фебруару ове године одобрили регулатори у Србији.

„Бимал” уговором стиче удео од 77 одсто у компанији из Сомбора.

Иначе, компанија „Сунце” имала је удео од десет до 20 одсто на тржишту Србије у 2017. години када је реч о производњи сировог сунцокретовог уља. Такође је имала до пет одсто удела у производњи рафинисаног јестивог сунцокретовог уља и сировог сојиног уља.

„Бимал” и „Сунце” одраније уско сарађују у набавци материјала, откупу производа и на сличним пословима. Медији су и раније спекулисали о томе да би могло доћи до те аквизиције.

„Бимал група”, како се наводи на сајту компаније, лидер је у преради уљарица и житарица, како у земљи, тако и у региону, с консолидованим приходом вишим од 125 милиона евра годишње. 

Како стоји на сајту компаније „Сунце” из Сомбора, Фабрика уља и биљних масти основана је 1972. године као ООУР ИНУС. Августа 1991., услед измене у начину пословања и организованости, фабрика постаје деоничарско друштво „Сунце”. Данас је друштво с ограниченом одговорношћу „Сунце” модерна фабрика савремене технологије и висококвалитетних производа.

Делатност фабрике је прерада свих врста уљарица, производња јестивог сировог уља, производња и паковање рафинисаног јестивог уља, производња амбалаже од пластичне масе за сопствене потребе, сушење индустријског биља за сопствене потребе и други послови.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести