СПОС о лажним пчеларима и прекобројним кошницама

БЕОГРАД: Савез пчеларских организација Србије (СПОС) јавно је изнео сумње да међу 1,55 милиона обележених кошница има лажних, као и да има знатно мање пчелара од 30.477 колико је званично пријављено.
pcela
Фото: Tanjug (Dušan Aničić)

СПОС је на свом сајту објавио да је дошао до званичних података да је обележених кошница у Србији 1.552818, те да их је обележило 30.477 пчелара.

"Апсолутно не верујемо да може бити да у Србији има толико кошница, још мање да има толико пчелара", закључио је Извршни одбор СПОС и додао да се ради о лажном обележавању једног броја непостојећих кошница, као и о лажном броју пчелара.

СПОС је подсетио да је од министра пољопривреде затражено повећање суме за субвенције по кошници.

"Министар је одговорио да он сваке године и тако дебело повећава ниво субвенција по кошници, те и ове године мора да обезбеди додатне непланиране новце, јер расте број кошница за које се тражи субвенција, те простора за повећање суме по кошници у овом тренутку једноставно нема", наводи СПОС.

Додају да због лажних пчелара, иако држава повећава субвенције у масе, оне не стижу до правих пчелара.

"Ова година је прекретница. Више нема смисла да правим пчеларима не могу да се подигну субвенције због превараната", констатовао је СПОС и најавио да ће од државе тражити да се нађе начин и под хитно утврди стварно страње.

Од свих лажних и правих пчелара који су пријавили више кошница него што стварно имају СПОС захтева да их одјаве код ветеринара.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести