СПРЕМАЈУ СЕ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ Без енергетског ПАСОША нема ПРОДАЈЕ стана

Све зграде у Србији мораће да имају енергетске пасоше без обзира на то када су изграђене, а поседовање сертификата о енергетским својствима објеката биће услов за купопродају некретнина, предвиђено је изменама Закона о планирању и изградњи, које су у скупштинској процедури.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Број зграда у Србији које имају енергетски пасош је мали, пошто се та обавеза уведена правилницима о сертификацији зграда и о енергетској ефикасности примењивала само за нове зграде, а врло ретко старе. Зграде чији је власник држава мораће тај сертификат да прибаве у року од три године, власници постојећих пословних зграду у року од пет, а власници постојећих стамбених зграда, односно станова, у року од 10 година.

Како је за „Дневник” истакао професор Машинског факултета у Београду Милош Бањц, сертификат о енергетским својствима зграда или енергетски пасош зграде је документ у коме су приказана енергетска својства зграде, а његов изглед и садржај прописан је Правилником о енергетској сертификацији зграда.

- Између осталог, овај документ садржи основне податке о локацији, величини и намени зграде, климатским условима, термо-техничким системима који се користе у згради, својствима термичког омотача зграде, енергетским потребама зграде и губицима топлоте, препоруку мера енергетске ефикасности које ће допринети смањивању потрошње енергије и, као главни и најважнији параметар енергетске ефикасности, количину топлоте потребну за грејање зграде током једне године, сведене на квадратни метар њене грејане површи - каже Бањац за „Дневник”. - На основу тог податка зграде се разврставају у разреде енергетске ефикасности од А до Е, при чему је А најбољи, а Е најгори енергетски разред. 


Програм енергетске ефикасности за домаћинство

- У последњих неколико година Министарство рударства и енергетике расписује јавне позиве и заједно с јединицама локалних самоуправа спроводи програме енергетске ефикасности за домаћинства - каже Милош Бањац. - Да би дошли од ових бесповратних средстава, која могу износити и до половине укупних средстава за замену врата и прозора, постављање термоизолације на зидове, али и набавку и уградњу топлотних пумпи, котлова на биомасу, па чак и соларних панела, грађани би требало да прате те јавне позиве и благовремено се пријаве.


Он указује да је енергетска сертификација, односно издавање пасоша ЕЕ зградама и до сада постојала и била обавезна за све новоизграђене зграде и зграде које се реконструишу.

- Све новоизграђене зграде морале су да буду бар Ц категорије, а приликом реконструкције зграде морале су да се примене мере енергетике ефикасности које ће енергетски разред зграде повећати бар за једну категорију. На тај начин спречена је градња енергетски неефикасних зграда и условљено да се при реконструкцијама спроводе мере енергетске ефикасности - поставља топлотна изолација, уграђују квалитетни прозори и врата и тиме доприноси смањењу потрошње енергије - каже Бањац.

Наш саговорник каже да је најважнија информација која се добија из енергетског пасоша податак о енергетској потрошњи зграде. Максимално дозвољене вредности ове потрошње прописане су Правилником, а све новоизграђене и реконструисане зграде морају да задовоље овај критеријум, односно морају бити енергетски ефикасне.

- Предлогом измена и допуна Закона о планирању и изградњи и прописивањем да се сертификат о енергетским својствима зграде, односно њеног посебног дела, обавезно прилаже приликом овере уговора о купопродаји непокретности и закључења уговора о закупу проширује се обухват зграда које морају да имају овај документ. Купци, односно закупци тако ће, поред цене непокретности, имати и информацију о потрошњи енергије за грејање при њеном коришћењу - каже Бањац.


Усвакој згради може се смањити потрошња енергије

- За сваку зграду је могуће урадити енергетски пасош - указује Милош Бањац. - Машински факултет у Београду прошле године је обавио енергетски преглед и урадио енергетски пасош за Нови двор - чија је изградња завршена 1922. године, зграду Класне лутрије подигнуту 1899. године и зграду Министарства финансија, грађене у периоду од 1889. до 1920. У склопу израде пасоша, предложене су мере енергетске ефикасности, које је у овим зградама под заштитом државе могуће применити и смањити потрошњу енергије. 


Он указује да су, приликом изградње нових зграде прописни минимални захтеви у погледу дозвољене потрошње енергије за грејање објекта и да према тренутно важећој законској регулативи, енергетски пасош или сертификат о енергетским својствима зграде чини саставни део техничке документације која се прилаже уз захтев за издавање употребне дозволе.

- Будући да је употребну дозволу неопходно прибавити за нове и реконструисане објекте, све новоизграђене и реконструисане зграде морају да имају енергетски пасош и буду енергетски ефикасне - каже Бањац.

Енергетски пасош издаје овлашћена организација која има инжењере који поседују лиценцу за одговорног инжењера за енергетску ефикасност зграда. Ову лиценцу, након одслушане обуке и положеног испита, издаје Инжењерска комора Србије.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести