Шрајкачи у Геодетском заводу да не крше закон

БЕОГРАД: Руководство Републичког геодетског завода (РГЗ) поручило је данас да ни под којим условима неће пристати на кршење закона Републике Србије, ма како велики били притисци штрајкача да се то учини.
Geodetski zavod Novi Sad/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Штрајк у РГЗ-у, који су у децембру покренули лидери појединих централа синдиката захтевајући повећање плата, окончан је 21. јануара потписивањем Споразума о прекиду штрајка, након чега је Штрајкачки одбор 27. фебруара поново активирао штрајк тврдећи да зараде запослених нису обрачунате у складу са Споразумом.

"Одељењу финансија РГЗ-а писаним путем обратиле су се Служба за катастар непокретности Нови Сад 1 и Служба за катастар водова Панчево и доставиле допуњене листе запослених са неопходном документацијом за обрачун зарада која је недостајала да би обрачун био у складу са Законом о платама државних службеника и Споразумом о прекиду штрајка", пише у саопштењу РГЗ-а.

На основу комплетиране исплатне документације, додаје се, обрачун зарада за осам запослених, који су накнадно доставили сва неопходна документа, коригован је истог дана када је документација предата Одељењу финансија. 

"Запослени РГЗ-а на овом примеру могу да уоче да руководство Републичког геодетског завода искључиво инсистира на поштовању прописа и Споразума о прекиду штрајка како би се плате обрачунавале на законит начин", поручује директор РГЗ-а, Борко Драшковић. 

Са друге стране, наводи се у саопштењу, Штрајкачки одбор намерно је позивао запослене да крше одредбе Споразума о прекиду штрајка и покушавао да уценом и притисцима натера руководство на кршење закона приликом обрачуна зарада запослених.

"Руководство РГЗ-а уверава јавност да ни под којим условима неће пристати на кршење закона Републике Србије, ма како велики били притисци да се то учини", додаје се даље.

Запослени у службама катастра који нису Одељењу финансија доставили сва потребна документа за обрачун зарада у складу са Законом и Споразумом, треба да допуне исплатну документацију на прописан начин и обрачун зарада биће коригован истог дана, пише у саопштењу РГЗ-а.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести