Србија без довољно кадрова у области вештачке интелигенције

БЕОГРАД: Србија је већ шест, седам година један од ИТ центара у региону, наши ИТ кадрови су у свету препознати као врхунски, али нам недостају кадрови из области вештачке интелигенције, изјавио је професор Факултета организационих наука у Београду Душан Барац.
vestacka inteligencija
Фото: freeimages.com

Недостају кадрови из вештачке интелегенције и не можемо да их ишсколујемо за 100 година. Држава треба да створи окружења и за развој вештачке интелигенције и бизниса у тој области, рекао је Барац на панелу посвећеном могућностима и изазовима које носи вештачка интелигенција у оквиру 19. Економског самита Србије.

Навео је да се у Србији већ примењује вештачка интелигенција, али да је проблем што се она не види на први поглед, јер је интегрисана.

Дражен Драшковић са Електротехничког факултета у Београду рекао је да је колектив тог факултета млад, укључујући велики број младих асистената и да су ове године уведени и нови предмети у вези са вештачком интелегенцијом.

Радимо са сјајним младим људима који су спремни да уче и дају своје идеје које примењују у стартап компанијама које оснивају, рекао је Драшковић.

Сматра да је будућност у вештачкој интелигенцији, ако је применимо на прави начин.

Навео је да вештачка интелегеницја може да се примени у многим областима, као на приемр и у медицине где не би била велика помоћ лекарима.

Драшковић каже да Србија треба да се угледа на пример Естоније где су многе ствари дигитализоване, па је тако као пример навео уређени градски саобраћај у тој земљи што би, каже, врло брзо могло да се примени у Београду.

Представници компанија у области вештачке интелигенције очекују много од најаве Владе Србије да ће до краја године бити припремљена стратегија развоја вештачке интелегенција.

Сматрају да ће тај документ створити погодно тло за развој те области у Србији, да ће бити подстрек компанијама које се већ баве тиме, а да ће омогућити да Србија и у области вештачке интелигенције буде лидер у регион и да и тај производ може да извезе.

Панелом посвећеном вештачкој интелегиенцији завршен је 19. Економски самит Србије који је уз учешће министара, бројних експерата и представника компанија из земље и света трајао два дана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести