Србија, Бугарска и Мађарска се припремају за Турски ток

БЕОГРАД: Безбедност у региону и сигурно снабдевање свим кључним енергентима је заједнички циљ Србиије, Мађарске и Бугарске, изјавио је министар енергетике Александар Антић.
antic sijarto
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Он је то рекао, након низа билатералних и заједничких састанака с министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом и министарком енергетике Бугарске Таменушком Петковом, на којима је разговарано о заједничким активностима за изградњу додатних капацитета за транспорт гаса и могућностима прикључења на Турски ток.

Договорили смо се да у наредном периоду имамо далеко снажнију координацију у смислу развијања нових енергетских пројеката, који ће довести до тога да регион буде енергетски стабилнији и безбеднији и да наши енергетски национални  суверенитети буду дефинисани у контексту међусобне сарадње, рекао је Антић новинарима у Палати Србија.

Он је рекао да снажна коориднација у наредном периоду треба да буде додатни ветар у леђа за реализацију нових  пројеката.

Сијарто је рекао да је енегетска безбедност од суштинског значаја у овом делу Европе и да зато треба диверзификовати руте и изворе снабедевања.

Говорећи о природном гасу, Антић је указао на значај да се снабедевање диверзификује рутом, како је рекао, с југа.

Мислимо да постоји интенција Гаспрома да испоручује гас у регион централне Европе кроз другу цев Турског тока и надамо се да ће наши бугарски пријатељи импелментирати  све неопходне инвестиције како би могли да испоручују гас Србији, који би онда ишао ка Мађарској и другим европским земљама, рекао је Сијарто.

Он је истакао да би та нова рута за снабдевање гасом представљала велики допринос за енергетску безбедност региона и изразио наду да ће имати за то подршку од ЕУ.

Зато што је то у европском интересу да се унапреди енегетска сигурност у овом реигону, додао је Сијарто.

Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Петкова је рекла да су се три землље ујединиле око те могућности и да ће разговори о сарадњи бити настављени, као би се постигли што бољи резултати за потрошаче све три земље.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести