Србија на корак ближа новом инвестиционом циклусу у енергетици

БЕОГРАД: Конфиндустрија Србија и ПКС организовале су онлајн дискусију о новом законском оквиру за област енергетике и обновљивих извора енергије само дан након што је Влада усвојила четири предлога закона из области енергетике и рударства.
Vodu u bazenu zagreva sunčeva energija Foto: Dnevnik.rs
Фото: Воду у базену загрева сунчева енергија Фото: Дневник.рс

Под називом "Енергија будућности“ дискусија је била посвећена представљању новог законског оквира, са фокусом на енергетику и обновљиве изворе енергије.

Председник Конфиндустрије Србија Патрицио Деи Тос похвалио је "далековидост и брзину деловања Владе Србије" и навео да је пажња комплетне привредне заједнице усмерена ка законској реформи енергетског сектора јер престављају основ за ревидирање избора енергената за све компаније, а самим тим и реорганизације привредне у целини.

Државна секретарка Јованка Атанацковић се осврнула на претходни период израде сва четири закона наводећи да су у ресору рударства и енергетике анализирали стање и схватили да њихова активност у наредном периоду треба да буде засноване на три стуба, а то су регулаторна реформа, покретање новог инвестиционог циклуса и реорганизација енергетских субјеката у власништву државе.

Атанацковић је навела и да је у технолошком смислу та област веома инвентивина и да тражи брзе промене и прилагођавање правног оквира "како бисмо постигли оно сто желимо, а то је климатски неутрална планета 2050. године, пут ка зеленој енергији и ка зеленој агенди".

Она је навела и да је министарство увек отворено да разговара са инвеститорима, да се закони пишу ради бољитка Србије и региона, те да је "„аксиом свега заштита животне средине и одрживи развој".

Регулативу која се односи на обновљиве изворе енергије представила је Весна Симић, шефица Одсека за обновљиве изворе енергије, а осврт на електроенергетски сектор са становишта ЕМС-а изнео је Бранислав Ђукић, директор за међународне и регулаторне послове Електромреже Србије.

Посебан поглед са становишта италијанских инвеститора дао је Симоне Аполони, председник групације младих привредника Конфиндустрије Србија.

У дискусији су учествовали најзначајнији приватни актери енергетског сектора Србије, међу којима су и италијански инвеститори: Мирослав Лутовац, саветник председника ПКС, директор компаније Energia Gas and Power Велимир Гавриловић, власник компаније МТ-КОМЕX Милош Костић, председник Удружења за биогас и власник биогасне електране Биогас енергy Данко Вуковић, директор компаније Геолумен Антонио Доменицо Иалеггио и директорка техничког сектора у компанији Финтел Енергија Тамара Млађеновић.

Модератор је била Невена Ђукић, главни и одговорни уредник Енергетског портала, док је посебан осврт на моделе финансирања пројеката из области обновљивих извора енергије испред UniCredit Банке направила Оливера Џелић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести