Србија нуди више од 10 милиона евра додатних подстицаја

БЕОГРАД: Домаћим и страним инвеститорима који улажу у Србији од јуна је доступно додатних 10 милиона евра за подстицаје у 2018. години, а Министарство привреде позвало је привреднике да се пријаве за остваривање тог права. 
Investicije /pixabay
Фото: pixabay.com

Јавни позив за коришћење подстицаја отворен је од јуна, а новац је намењен пројектима којима је планирано запошљавање до 100 радника, али и великим инвестиционим пројектима од посебног значаја за Републику за које се не расписује јавни позив.

Када је реч о пројектима којима је предвиђено запошљавање до 100 радника, у Министарству наводе да је у 2017. години потписано 12 уговора укупне вредности око 18 милиона евра. Ниво подстицаја за те пројекте, који ће обезбедити између 600 и 700 нових радних места, износио је 2,3 милиона евра. 

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић каже за Танјуг да је ове године за пројекте запошљавања до 100 радника, од укупно одвојених 10 милиона евра, намењено 4,2 милиона евра. 

Истиче да инвеститори који у Србији запошљавају до 100 радника дугорочно имају велики значај. 

"Треба да се фокусирамо на њих и да им дамо шансу да се развијају и шире. То ће заиста лековито деловати на буџет, на раст и економска кретања у Србији", каже Стевановић и наводи да је Србија најзначајније резултате у расту управо показала у области малих и средњих предузећа. 

Стевановић је рекао да домаћи и страни инвеститори имају иста права и могућности. 

Ниво подстицаја ће, како каже, зависити од степена развијености локалне самоуправе и биће већи за привреднике који послују у мање развијеним срединама. 

"Што је степен развијености локалне самоуправе нижи, то је могућност за остваривање већег нивоа подстицаја већа", објашњава Стевановић.

Да би се инвеститор квалификовао за коришћење тих подстицаја, каже Стевановић, потребно је да уложи 100.000 евра у пословање у локалној самоуправи која се сматра девастираном и запосли 10 нових радника. 

Како је рекао, максималан ниво подстицаја по радном месту на који може да рачуна инвеститор у таквим локалним самоуправа је 7.000 евра. 

Прецизирао је да је у локалним самоуправама које су у првој групи развијености, неоопходно да привредник инвестира 500.000 евра, запосли најмање 50 нових радника, и у том случају, максималан ниво подстицаја по радном месту је 3.000 евра.

Подстицаји су, каже Стевановић, намењени најширем спектру производних делатности, а област привредних делатности које могу да користе ову могућност проширена је и на хотелски туризам у бањским подручјима. 

Заинтересовани инвеститори за коришћење подстицаја треба да пошаљу писмо о намерама Министарству привреде које ће дати мишљење о пројекту, као и износ средстава која би могли да добију као подстицај. 

Пројекти ће, прецизирао је Стевановић, бити прослеђени Развојној агенцији Србије која ће инвеститорима доделити пројект менаџера који ће пратити пројекат, а када остваре право на подстицаје, контролу и надзор над целим пројектом обављаће Министарство привреде у сарадњи са РАС. 

Позив за коришћење тих подстицаја биће обновљен и у идућој буџетској годину, најавио је државни секретар.

Стевановић подсећа да се за инвеститоре који запошљавају више од 100 радника не објављује посебан јавни позив, јер је реч о пројектима од посебног значаја за Србију. 

Додаје да ће у овој години бити опредељено и око 80 милиона евра за уговорене обавезе из претходног периода, односно за исплату транши оним компанијама које су своје уговорне обавезе испуниле у овој години и које остварују право на подстицаје.

“Ово је политика која даје резултате и обезбеђује раст", нагласио је Стевановић. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести