Србија остварила 8,5 милиона ноћења, неопходна већа вакцинација

БЕОГРАД: „Србија је до сада у 2021. години остварила значајне резултате у туризму, а да би и до краја године резултати били добри, предуслов је боља епидемиолошка ситуација за коју је неопходна већа вакцинисаност”, поручила је данас у изјави за Танјуг министарка туризма Татјана Матић.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić  Foto: Tanjug/ D. Kujundžić
Фото: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић  Фото: Танјуг/ Д. Кујунџић

Поводом Светског дана туризма, она је истакла да, иако ова година није на почетку обећавала, до резултата у туризму се дошло пре свега захваљујући добрим мерама власти у Србији, брзини вакцинације и исплате секторске помоћи.

"У Србији је остварено преко 8,5 милиона ноћења до сада и два милиона долазака туриста, што су импресивне бројке с обзиром на околности у којима живимо и радимо", рекла је она.

Подсетила је да је у, за туризам најуспешнијој 2019. години, било 10 милиона ноћења, и између 3 и 3,7 милиона долазака.

"Интересантно да се у периоду ковида продужио број дана који туристи проводе у Србији, а један од разлога за то је и чињеница да смо се нашли на "зеленој листи " ЕУ, што је било значајно да се у Србији проводи више времена", рекла је она.

Министарка је истакла да су с обзиром на летњу сезону оптимистичка очекивања била и за четврти квартал, али је додала да се са погоршањем епидемилошке ситуација више не може бити оптимиста.

Он је подсетила да је предуслов за конгресни туризам, јесење манифестације и прославу нове године, искључиво боља епидемиолошка ситуација.

"У туризму је кључна ствар мобилност, а она зависи од епидемиолошке ситуације која зависи од броја вакцинисаних. Свако од нас, а посебно људи из сектора туризма и угоститељства, мора дати свој допринос вакцинацији. То је једини начин да имамо сезону која ће бити колико толико добра. Надамо се да неће бити потпуно угашена епидемијом и погоршањем епидемилошке ситуације", рекла је она.

Данас и сутра поводом Светског дана туризма чији је мото рестартовати туризам, и поново омогућити мобилност, у Србији је омогућена бесплатна посета у преко 80 атрактивних туристичких објеката и културних установа, а и многи хотели даваће попусти од 10 до 20 процената.

Списак је објављен на сајту Министарства туризма, а министарка је напоменула да се међу њима и Виминацијум, Сирмијум, Јустинијана прима, Народни, Етнографски, и музеји Савремене уметности и науке и техниике у Београду, музејји у Сомбору и Суботици, Голд гондола на Златибору и гондола на Копаоника, Авантура парк, бео Зоо Врт и зоолошки врт у Јагодини.

Симболичном коктелу којим је у Дому народне скупштине у Београду обележен Светски дан туризма поред туристичких посленика и представника туристичких локација и компанија, били су присутни и амбасадории САД, Италије и Шпаније у Србији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести