Србија са Кином потписала меморандум за набавку брзих возова

БЕОГРАД: Србија је данас са кинеским партнерима закључила меморандум о разумевању и сарадњи којим је постављен основ за потенцијалну набавку путничких возова за брзе пруге.
brzi voz, pixabay
Фото: Pixabay

Меморандумом, који су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и представници Србија воза, "China Railway International Co, LTD" и "CRRC Corporation Limited", договорена је сарадња и постављен основ за потенцијалну набавку електромоторних возова за брзине од 200 километара на сат.

Одговарајући возови биће потребни Србији за путнички саобраћаја на будућој прузи за велике брзине Београд Центар - Нови Сад - Суботица.

Свечаном потписивању у Владе Србије присуствовала је амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо.

Министар Момировић је истакао да меморандум представља наставак Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре из 2009. године.

„Поштујући челично пријатељство између наше две државе и председника Александра Вучића и Си Ðинпинга, уз захвалност за све што Народна Република Кина чини за Србију, овај меморандум о разумевању у вези возних средстава представаља наставак интензивне сарадње са Кином", рекао је Момировић.

Захвалио је Кини на свеукупној подршци коју пружа на ефикасној и правовременој реализацији транспортних инфраструктурних пројеката, који се тренутно реализују у Србији.

Амбасадорка Чен Бо истакла је да су и у условима пандемије кинеска и српска страна уложиле велике напоре како би пројекат изградње деоница брзе пруге у Србији непрекидно, нормално и стабилно напредовао.

"Претходна два месеца видимо веома велики и конкретан напредак на градилишту. Данашње потписивање отвара нови простор наше сарадње у саобраћају. Кина има најразвијенију технологију у производњи брзих возова и кинеске компаније су спремне да деле своју високу технологију са српским партнерима. И дају свој допринос економском развоју Србије", рекла је она.

Чен Бо је истакла да је потписани документ добар почетак сарадње у новој години између две земље и додала да је сигурна да ће сарадња имати пуно нових резултата и успеха.

"Данас је Бадњи дан. Видели сте да смо веома вредни и радимо током празника. Желим свима срећан Божић, пуно здравља и успеха, и све најбоље у новој години", поручила је она.

Сарадња договорена данас потписаним меморандумом биће реализована на принципима комерцијалних односа, усклађености са техничким спецификацијама интероперабилности и у складу са свим важећим домаћим и европским стандардима и прописима.

Меморандум предвиђа и могућност сарадње на успостављању техничког центра за истраживање и развој, центара за обуку и одржавање, као и центра за производњу железничких возила.

Сарадња ће бити развијана у складу са потребама пројеката и тржишним потенцијалима што ће имати изузетан значај за развој железничког саобраћаја у Србији и железничку пратећу индустрију у целини.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести