Србија у 2019. добија нови гранични прелаз на мосту Љубовија-Братунац

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар комуникација и промета Босне и Херцеговине Исмир Јуско најавили су изградњу заједничког граничног прелаза на мосту Љубовија-Братунац.
granicni prelaz
Фото: Youtube Printscreen

Јуско је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је Савет министара БиХ донео одлуку да издвоји средства за изградњу заједничког граничног прелаза и да ће у наредних 15 дана бити расписан тендер како би мост био пуштен у саобраћај током 2019. године.

Министарка Михајловић је истакла да је мост Љубовија-Братунац финансиран у инитересу да се људи што брже и више повезују, да трговина буде ефикаснија, да промет људи и робе буде такав да нам обезбеди већу конкурентност.

Верујем да ћемо након избора (у БиХ) крајем октобра моћи да очекујемо да ствари везано за изградњу граничног прелаза једног малог дела приступних саобраћајница буду завршене, изјавила је Михајловић.

Додала је да би било реално да, ако са босанске стране буде све урађено, негде у трећем кварталу следеће године имамо могућност да сви заједно коначно аутомобилима пређемо овај мост.

Што се Србије тиче, ми смо наш посао завршили. Надам се да ће ово бити последњи инфраструктурни пројекат где су некако политичари у једном тренутку одлучили да им политика буде много много важнија од живота грађана. То никада себи не смемо да дозволимо, јер смо ми сви овде да радимо искључиво у интересу грађана, поручила је.

Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Двоје министара су претходно имали састанак на коме су разговарали и о најважнијем заједничком пројекту, изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, а у вези с тим Јуско је истакао да тај пројекат има пуну подршку у Босни и Херцеговини и нагласио да је посебно важан јер се повезује и са Коридором 5ц и са Коридором 11.

Потребна нам је та брза саобраћајница, јер то покреће и развој привреде. Овде нема искључивости, ауто-пут ће користити свима, рекао је Јуско и додао да ће одлука о траси ауто-пута Београд-Сарајево на територији Босне и Херцеговине бити донета након предстојећих избора у тој земљи.

Јуско је упознао Михајловићеву и с другим актуелним пројектима у Босни и Херцеговини, посебно у вези с Коридором 5ц, а једна од тема било је и заједничко одржавање мостова на Дрини, Сави и Увцу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести