Србија учествује у обележавању Европске године железнице

БЕОГРАД: "Инфраструктура железнице Србије" укључила се у пројекат "Повезивање Европе Експрес возом", који је у оквиру обележавања Европске године железнице 2021. покренула Европска комисија, саопштила је данас "Инфраструктура железнице Србије".
pruga zeleznica železnica pix
Фото: Pixabay.com

Планирано је да пројекат буде реализован током септембра и октобра ове године, а њиме је предвиђено да специјални воз повеже укупно око 25 еврпских земаља, укључујући и Србију, чијим пругама ће саобраћати.

Саобраћај овог специјалног воза кроз европске земље пратиће низ великих железничких манифестација, а приликом његових скоро 40 заустављања у градовима широм континента окупиће се железнички сектор, цивилно друштво, локалне и регионалне заједнице и најшира јавности, како би се указало на све предности овог вида транспорта.

Ова манифестација организована је са циљем промоције железничког саобраћаја као одрживог вида транспорта и представљања железничких услуга већем броју грађана и најширој јавности.

На тај начин железнички саобраћај биће представљен као трансевропска услуга мобилности, како би била приказана целокупна снага и потенцијал железнице за повезивање европских земаља, које омогућава овај саобраћајни систем.

Такође, пројекат треба да представи све предности овог вида транспорта, значај изградње и развоја железничке инфраструктуре, као и допринос железнице стварању нових радних места, територијалној и социјалној повезаности и паметном, дигиталном и одрживом систему мобилности.

Генерални директор "Инфраструктуре железнице Србије" Небојша Шурлан потписао је Споразум о пружању подршке овом пројекту, који реализује Заједница европских железница и инфраструктурних компанија (ЦЕР)

Пројекат "Повезивање Европе Експрес возом" биће реализован у складу са свим мерама заштите против вируса корона вируса у земљама кроз које ће железничка композиција пролазити.

Трасу специјалног воза, са свим пратећим манифестацијама, објавиће ускоро организатори овог пројекта Европска комисија и Заједница европских железница и инфраструктурних компанија.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести