Србија улаже пет милијарди евра у инфраструктуру

КОПАОНИК: Копаоник бизнис форум настављен је данас пленарном сесијом "Утицај развоја инфраструктуре, иновација и активне политике запошљавања на раст", а потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила да ће 2019. година бити прекретница за развој инфраструктуре у земљи и најавила почетак новог инвестиционог циклуса вредног пет милијарди евра.
Zorana Mihajlovic/Tanjug/Tanja Valic
Фото: Танјуг/Тања Валич

"Дође моменат када схватите да више нема повратка на старо и ми смо у развоју инфраструктуре управо ту. Више неће бити повратка на неразвијену железницу, нереформисана железничка предузећа или Путеве Србије који раде на основу уговоре од пре 30 година", поручила је Михајловић.

Такође, нагласила је да нема више повратка на нестабилност у буџету, па да имате проблем да започнете велике инфраструктурне пројекте.

Најавила је да ове године почиње улагање пет милијарди евра у изградњу аутопутева, нових коридора који ће повезати Србију са регионом, затим у железницу, нове и брзе пруге, водни саобраћај и даље развијање ваздушног саобраћаја.

Од нових аутопутева, Михајловић је истакла да ће почети градња аутопута "Мира" од Ниша до Мердара, затим Моравског коридора односно аутопута Појате - Прељина и да ће се градити аутопут који ће повезати Србију и БиХ.

Истакла је да је изграђено 300 км атуопутева у претходних неколико година и да није било једноставно ухватити се у коштац са свим тим пројетима пошто је било разних проблема.

"Често се чује се да привредни раст може да буде и много виши, али ми белезизмо 58 милиона аутомобила на Коридору 10 у 2018".

Она је навела да је 2012. Коридором 10 у Србији прошло 32 милиона аутомобила, док се већ 2025. очекује 110 милиона аутомобила на Коридору 10.

Михајловић је подсетила да се ради и на изградњи Коридора 11.

Говорећи о улагањима у ваздушни саобраћај, рекла је да ће ове године аеродром Никола Тесла имати више од шест милиона путника,да ће аеродром Ниш имати раст од најмање 10 одсто односно да ће имати између 380.000 и 400.000 путника.

Најавила је да ће у јуну бити отворена за путнички саобраћај и аеродорм Морава код Краљева и да ће већ ове године имати 20.000 путаника,а наредне више од 100.000 путника.

Михајловић је нагласила да ће аутопут Ниш - Мердаре обезбедити Србији излаз на албанске луке, а да ће аутопут ка БиХ и други инфраструктурни пројекти допринети политичкој стабилности.

Мора да се остави прошлост иза нас и да идемо брже у будућност, поручила је министарка.

Тзв. Моравски коридор ће повезати централну Србију, што је веома важно за останак становноштва у том делу землље. Очекујемо да почнемо ове године да градимо.

Када је реч о пругама, повезаћемо се боље са Бугарском, Мађарском и Црном Гором и ове године ће почети радови на модернизацији и изградњи тих пруга.

Михајловић је указала да постоји проблем не физичких баријера са околним земљама, што је озбиљна препрека за подизање конкуретности приврене, пошто возови стоје и по 15 сати на граници и то са земљама чланицама ЕУ, као и са нечланицама.

"Просек задржавања свих који превозе је између пет до осам сати на граници".

Михајловић је рекла да ће Србија направити заједнички границни прелаз са Македонијом и да се на том пројекту ради већ три године, као и да би требало да се убрза тај посао.

"Имаћемо заједничке прелазе и на граници са БиХ на мосту Љубовија - Братунац, као и са Црном Гором", додала је она.

Михајловић каже да и са Мађарском, Румунијом и Бугарском имамо озбиљне проблеме у нефизичким баријериама и позвала све земље у региону да се више поради на њиховом отклањању.

У пленарној сесији учествују и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Медијски партнери Копаоник бизнис форума су Новинска агенција Танјуг и НИН.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести