Србија уводи штедне обвезнице за грађане, камата и до 6,25%

БЕОГРАД: Србија уводи нови тип државних хартија од вредности - динарске и евро штедне обвезнице за грађане, на које ће камата, у зависности од рока доспећа и валуте у којој су деноминоване, бити у распону од 1,0 до 6,25 одсто.

Како је саопштило Министарство финансија, штедне обвезнице представљају приступачан финансијски инструмент, који захтева минимално улагање у износу од 2.000 динара за динарске и 100 евра за куповину штедних обвезница деноминованих у еврима.

Одлука о увођењу штедних обвезница донета је у циљу даљег развоја тржишта државних хартија од вредности и олакшавања услова за улагање домаћим пунолетним физичким лицима у државне хартије од вредности, чиме се подстиче овај вид штедње, објашњавају из Министарства финансија.

И први и други тип штедних обвезница емитује се са роком доспећа од две, три, пет и десет година, а продају се по номиналној вредности која за ове динарске хартије износи 2.000 динара, док номинална вредност евро штедних обвезница износи 100 евра.

Штедне обвезнице имају купоне који се разликују зависно од рочности и валуте.

Тако годишњи принос на динарску штедну обвезницу са роком доспећа од две године износи 4,0 одсто, на трогодишњу хартију је 4,5 одсто, на петогодишњу 5,25, а на 10-годишњу 6,25 процената.

На двогодишњу штедну обвезницу деноминавану у еврима годишња камата је 1,0 посто, на трогодишњу 1,75 процената, на петогодишњу 2,5, и на десетогодишњу 4,0 одсто.

Један инвеститор може купити највише 5.000 штедних обвезница деноминованих у динарима по једној емисији, односно 500 штедних обвезница деноминованих у еврима по једној емисији.

Продаја ових хартија од вредности ће се вршити преко пословница Банке Поштанске штедионице а.д. Београд, код које, приликом куповине, инвеститор отвара власнички и новчани рачун. Инвеститори су ослобођени свих накнада приликом уписа, уплате, отварања власничког рачуна финансијских инструмената, исплате купона и главнице по основу штедних обвезница. 

Грађани који су заинтересовани за овај вид штедње могу да се пријаве за куповину штедних обвезница од 20. новембра до 11. децембра 2017. године, док се подела штедних обвезница врши по начелу приоритета - што значи да приоритет у подели имају инвеститори који се први пријаве за куповину. 

Инвеститор у штедне обвезнице не остварује право на камату у приступном периоду и периоду до њихове емисије.

Планирани датум емитовања штедних обвезница је 27. децембар 2017. године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести