Србија воз купује 18 нових композиција

У скупштинску процедуру ушао је закон којим се потврђује уговор са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), а тим законом Србија гарантује враћање кредита од 100 милиона евра који ће „Србија воз” користити за набавку 18 нових возова.
voz, tanjug
Фото: Tanjug/D.Aničić, ilustracija

ЕБРД је одобрила нашој земљи зајам од 100 милиона евра, а уговор о гаранцији државе Србије потписан је крајем октобра у Београду. Средства зајма исплаћиваће се у траншама, а минимални износ по једној транши је 500.000 евра.

Зајам ће се отплаћивати у 22 једнаке полугодишње рате, при чему је први датум отплате главнице 15. новембар 2023. године, а последњи 15. мај 2034. године.

Један од проблема у функционисању железничког саобраћаја у Србији јесте недостатак савремених гарнитура електромоторних возова, техничка застарелост постојећих возних средстава, њихови високи трошкови експлоатације и низак проценат расположивости, наводи се у образложењу предложеног закона.

Због тога су, како се додаје, потребна знатнија улагања како из сопствених, расположивих средстава, тако и из других извора финансирања, у виду кредитне подршке међународних финансијских институција и других билатералних зајмодаваца.

Предузеће „Србија воз” купиће нове возове са четири вагона, а како је раније изјавила Сусан Горансон, директорка за инфраструктуру за регион Европе при ЕБРД-у, ово побољшање услуга требало би да подстакне нове путнике да више користе железнички транспорт.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести