СРПСКА ПРИВРЕДА НАСТАВЉА НАПРЕД Мали: БДП и даље расте, очувано тржиште рада а јавни дуг под контролом

Привреда Србије наставља да расте и да се развија, а то нам потврђују и најновији подаци Републичког завода за статистику, који показују да је наш привредни раст у четвртом кварталу 2023. године убрзао на 3,8 одсто БДП-а, док смо у целој прошлој години остварили раст од 2,5 одсто.
ministar finansija
Фото: Tv Pink/printscreen

Притом, номинални раст БДП-а у 2023. години је износио 69,5 милиијарди евра, односно 8.150,5 милијарди динара, што је за 47 милијарди динара више од процене, објавио је Синиша Мали, министар финансија на свом Инстаграм налогу.

- Ако се само присетимо 2012. године, када је наш БДП у апсолутном износу био 33,7 милијарди евра, видимо колико је Србија напредовала од тада и колико је наша економија данас јака, а јавне финансије у потпуности стабилне. И у овој години очекујемо даљи раст и развој - раст БДП-а од чак 3,5 одсто, што нас води ка циљу који смо поставили да до краја 2027. године, вредност свега произведеног у Србији, ако будемо неуморно и вредно радили, достигне чак сто милијарди евра - написао је министар.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Siniša Mali, PhD, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

Важно је поменути и да је у потпуности очувано тржиште рада, да је стопа запослености у четвртом кварталу износила 50,5 одсто, док је стопа незапослености на нивоу од 9,1 одсто. Притом је јавни дуг апсолутно под контролом, а током прошле године смо привукли рекордан ниво страних директних инвестиција од 4,5 милијарди евра.

Јасно је, каже Мали, да упркос светској економској кризи, Србија наставља да се развија и напредује. Дошли смо у време убрзаног раста, а реализација програма “Скок у будућност – Србија EXPO 2027” даће додатни ветар у леђа привредном расту наше земље и грађанима омогућити још бољи квалитет живота.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести