Српске рудне резерве 200 милијарди долара, ускоро већа рудна рента

БЕОГРАД: Министарство рударства и енергетике покренуло је процедуру за измену Закона о рударству и геолошким истраживањима, како би се привукло више инвеститора, повећала рудна рента, обезбедила већа заштита здравља људи и животне средине, али и повећало учешће рударства у БДП-у земље у наредних неколико година са 1,9 на 3,5 одсто.
rudari, pixabay.com
Фото: pixabay.com

То је рекла Танјугу државна секретарка Јованка Атанацковић додајући да је министарство покренуло измену три закона у области рударства и енергетике, као и за доношење потпуно новог Закона о обновљивим изворима енергије.

"Јавне расправе ће трајати до 9. фебруара и након тога размотрићемо све примедбе и коментаре и спремити ове законе и измене за усвајање на влади и очекујемо усвајање у скупштини у марту", рекла је Атанацковић.

Када је реч о измени Закона о рударству и геолошким истраживањима, истиче да је циљ министарства да се направи правни оквир који је сигуран за нове инвестиције и штити боље постојеће инвестиције у Србији.

То ће се постићи, истиче, новим процедурама, електронским поступком који је транспарентан, као и тиме што неће бити повлашћених.

"Неће се чекати више две и по године на неки документ него два и по месеца. Такође, други ефекат који желимо да постигнемо је заштита минералних сировина и заштитан начина на који се врши експлоатација. Сматрамо да је тренутно недопустиво ниска рудна рента која се плаћа на име истраживања односно експлоатације тих руда, и да то треба да се промени", истакла је Атанацковић.

Нагласила је да сваки пројекат мора да се спроводи уз примену највиших стандарда, што раније није био случај.

Атанацковић каже да је процењено да у Србији имамо потврђено више од 200 милијарди долара вредне рудне резерве и да их треба искористити како би се учешће рударства у БДП-у земље повећало са садашњих 1,9 одсто на 3,5 одсто у наредне три или четири године.

"Све то значи да рудаство добија нову слику и да ће помоћи у достизању бољег животног стандарда свих грађана", истакла је она.

Каже да ће бити измењени и Закон о енергетици и Закон о ефикасном коришћењу енергије.

Атанацковић истиче да ће поред измене та три закона бити донет потпуно нови Закон о обновљивим изворима енергије који ће уместо двадесетак одредби које су биле у Закону о енергетици имати у нацрту најмање 115 одредби.

Позвала је јавност да учествује у доношењу тих закона и да сви тако тако дају допринес да они буду што бољи и да се унарпеди област рударства и енергетике.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести