Српски бизнисмени држе око 35 најбољих хотела

Капитал српских бизнисмена се полако с њива, банака и иних бизниса сели у хотеле.
hotel seraton novi sad, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Почетком наредног месеца Београд и Нови Сад добијају светски познате хотеле, а селекција за пријем нових радника већ је у току. За први дан марта у Београду најављено је отварање хотела „Мама шелтер”, сличног оном који већ постоји у Француској, Рио де Женеиру, Лос Анђелесу, Дубаију и Бангкоку, а шансу да добије посао има стотинак лица. У престоници ће почетком наредног месеца рад ће почети и хотел „Хилтон”.

Први „Шератон” хотел у Србији треба да буде отворен 1. марта у Новом Саду. „МК група” је у нови хотел инвестирала 12 милиона евра, поседоваће 150 супериор соба и десет апартмана, од чега је један луксузни пресидентиал. Имаће и седам конференцијских сала, капацитета од готово 800 места, с могућношћу организације више догађаја истовремено. На последњем спрату хотела је спа-центар, урађен по најсавременијем концепту спа-индустрије. Место на последњем спрату имају и такозване клуб-собе, с посебним бенефитима за чланове Клуба „Шератон”.

1. марта у Новом Саду први „Шератон”

Зграду на Булевару Европе у Новом Саду власник „МК групе” Миодраг Костић купио је крајем 2016. године од власника „Александар градње” Војислава Гајића, и уложио знатну своту у њену адаптацију и припрему за отварање. То први хотел који Миодраг Костић отвара у Војводини. Пре девет година је на Копаонику направио „МК ризорт”, у којем су, осим хотела „Гранд” и хотел „Анђела” и конаци „Сунчани врхови”. Костићеви хотели у том зимском центру имају више од 1.000 лежајева. Костић је купио и хотел „Кемпински палас” на словеначкој обали у Порторожу, а има и хотел „88 Роомс” у Београду.

350 хотела има у Србији

Иако није успео да купи хотел „Славија лукс”,  Петар Матијевић већ има пет хотела: „Војводина” у Зрењанину, „Центар” и „Александар” у Новом Саду, Апартманско насеље Рибарско остртво, а за седам-осам месеци биће отворен хотел у „Југоекспортовој” згради у центру Београда, где Матијевић реновира 5.500 квадрата.

По подацима, око 35  најбољих хотела у Србији тренутно је у рукама познатих српских бизнисмена. Осим Костића и Матијевића, хотеле имају и Мирослав Мишковић, Миле Драгић, Филип Цептер, Мирољуб Алексић, Ђорђе Момировић, Бранислав Грујић и Андреј Јовановић, који је управо власник хотела „Хилтон” који ће бити отворен почетком наредног месеца. Док чека дозволу за зграду „Интерконтинентала” у Београду  Мирослав Мишковић,  је стигао и до Словеније, где је купио хотел истог назива као овај који намерава да отвори у престоници. Осим тога, у Београду има „Краун плазу”, „Холидеј ин”, „Парк” и „Национал”.


Туризам је исплатив бизнис

За председника Удружења хотелијера и угоститеља Србије Георгија Генова сасвим је логично што бизнисмени улажу новац у хотелијерство јер, заправо, како објашњава, купују некретнине и улажу у исплатив бизнис.

– Туризам је у експанзији код нас последњих седам до десет година, а то значи да смо тек на почетку – рекао је Генов. – Почињемо да се развијамо и посла има. Има и простора за ширење.


Власник „Алко групе” Мирољуб Алексић у свом власништву има три хотела у оквиру ланца „А хотели”, и то „Слобода” у Шапцу, „Мастер” у Новом Саду, а ове године треба да буде и отворен луксузни хотел „Торник” на Златибору. Улагању у хотел није одолео ни Ђорђе Момировић, власник модне индустрије „Мона”, који има хотел „Мона” на Златибору, затим „Агро” у центру Београда, а недавно је постављен и камен темељац за још један хотел на Дорћолу у Београду. Власник ПСП „Фарман холдинг” Бранислав Грујић изградио је нови хотел на Тргу републике у Београду „Кортјард Мериот”.

Већ више од деценије власник чувене „Москве” на Теразијама је Миле Драгић, познати произвођач војне опреме. Осим тога, он је власник и луксузног комплекса „Клуб А” на Копаонику.

У Удружењеу хотелијера и угоститеља Србије истичу да у Србији тренутно ради 350 хотела, а да их је у Београду сада 49 са четири звездице. Само прошле године отворено је 27 хотела, од чега у престоници четири.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести