СТО: Глобална трговина слабо расте

ЖЕНЕВА: Глобални раст робне размене ће вероватно остати слаб с обзиром на то да је индикатор Светске трговинске организације (СТО) о кварталним изгледима светске трговине, који је објављен данас, остао на фебруарском нивоу од 96,3 поена, што је најниже од 2010. године.
b
Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE

"Изгледи за трговање могли би се додатно погоршати уколико се појачане трговинске тензије не реше или ако макроекономска политика не успе да се прилагоди промењеним околностима", саопштила је СТО, додајући да најновији показатељ не одражава кључне трговинске акције који су се догодиле у последњих неколико дана, преноси Ројтерс.

Резултат испод 100 поена овог индикатора, који је композитна мера седам покретача трговине, сигнализира нижи раст светске трговине робом, који се према априлској прогнози СТО-а процењује на 2,6 одсто ове године, што је на средини пројектованог распона раста од 1,3 до 4,0 процента.

Економисти у СТО-у су упозорили да постоји неколико сценарија који би могли да повуку раст трговине према дну тог распона, укључујући погоршање трговинских тензија између Сједињених Држава и Кине, или излазак Британије из Европске уније без споразума о њиховом будућем односу.

Индикатор СТО-а о изгледима светске трговине обрачунава се на основу показатеља обима робне трговине у претходном кварталу, извозних наруџбина, међународног теретног авио-превоза, контејнерског промета у лукама, производње и продаје аутомобила, електронских компоненти и пољопривредних сировина.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести