Стопа незапослености у Британији 4,3 одсто у октобру

ЛОНДОН: Британски послодавци су запослили 160.000 нових радника у октобру, првом месецу након окончања владиног пандемијског програма субвенција за очување радних места посла, што ће потенцијално ублажити страховања Банке Енглеске везана за ризик од повећања каматних стопа.
nezaposleni
Фото: Dnevnik (arhiva)

С октобарским повећањем радника на платним списковима предузећа, укупан број запослених порастао је на 29,3 милиона, што је за 0,8 посто више него у фебруару 2020. пре избијања пандемије, према подацима пореских власти, преноси Ројтерс.

Стопа незапослености пала је на 4,3 одсто током три месеца до септембра са ранијег нивоа од 4,5 одсто, што је изнад прогноза и њен најнижи тромесечни ниво од јула 2020.

Банка Енглеске вага када да подигне каматне стопе и помно прати ситуацију на тржишту рада након истека програма подршке радницима на принудним одморима, при чему се процењује да је око 1,1 милион људи и даље било на том програму последњих дана пре његовог гашења.

Сурен Тиру, шеф за економију у Привредној комори Британије, каже да значајан пораст запослених на платним списковима указује на то да је окончање програма за очување радних места имало мали утицај на тржиште рада у октобру и да потражња за радном снагом наставља да расте.

„Рекордни број огласа за радна места наводи на закључак да се хроничан недостатак особља с којим се суочавају предузећа интензивира, што би могло да поремети опоравак и да примора фирме на дуготрајније смањење производних капацитета“, рекао је он.

Званични подаци показују да је запосленост порасла за 247.000 у периоду јул-септембар, док је број незапослених пао за 152.000 особа.

Национална канцеларија за статистику (ОНС) саопштила је да је просечна недељна зарада током три месеца закључно са септембром била за 5,8 одсто већа него у истом периоду 2020, што је најспорији раст од априла. Ако се искључе бонуси, зараде су повећане за 4,9 одсто на годишњем нивоу, што је такође најспорији тромесечни раст од марта.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести