Стопа незапослености у еврозони порасла на 7,4 % у мају

БРИСЕЛ: Незапосленост у еврозони благо се повећала у мају, али мање него што се очекивало, при чему је нарочито порасла незапосленост у женској популацији и међу младима.
berza akcije
Фото: pixabay.com

Према десезонираним подацима, укупна стопа незапослености се попела на 7,4 посто у мају са нивоа од 7,3 одсто у априлу и 7,1 проценат у марту, објавила је статистичка служба ЕУ, Евростат, преноси Ројтерс.

Тржишни актери су предвиђали раст незапослености на 7,7 посто.

Британска агенција напомиње да су овако благом порасту стопе незапослености допринели национални програми субвенционисања плата привремено отпуштених радника, због чега они нису званично регистровани као незапослени.

Незапосленост међу младима животног доба до 25 година порасла је на 16 посто у мају са 15,7 процената у априлу и 15 одсто у марту.

У Шпанији је без посла остала око трећина младих.

Такође је порасла стопа незапослености код жена на 7,9 процената у мају са 7,7 одсто у априлу. Кдо мушкараца је стопа остала на непромењеном нивоу од 7,0 посто.

У засебном саопштењу, Евростат је објавио да су произвођачке цене у индустрији пале у мају за 0,6 одсто на месечном и за 5,0 процената на годишњем нивоу, што је изнад консензуса тржишних аналитичара који су предвиђали пад од 0,5, односно 4,8 посто, респективно.

Произвођачке цене су кључни фактор од утицаја на потрошачку инфлацију, коју Европска централна банка жели да подигне на ниво незнатно испод 2,0 процента у средњем року.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести