Стратегија против прања новца - корак ка оснаживању Србије

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Влада Србије усвојила Стратегију за спречавање прања новца и финансирање тероризма за период 2020-2024. и додао да је то још један важан корак у борби за оснаживање економског система Србије, саопштило је Министарство финансија.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Он је рекао је да је то важна станица на путу ка здравој и очуваној економији, правно-регулативној бази која чува привреду од нелегалних токова новца.

"Нерегулисани токови новца сваки финансијски систем и привреду чине рањивим и отежавају да се лакше нађе одговор на економске изазове којих је све више у ери глобализације и дигитализације", оценио је Мали.

Додао је да прање новца изазива низ негативних последица по друштво, које се огледају у смањењу легалног привредног сектора, утицају на новчану масу и девизни курс, као и на порески систем.

Како је оценио Стратегија представља израз координисаног приступа проблемима прања новца и финансирања тероризма у Србији.

"Стратегија је доказ постојања значајног опредељења на високом политичком нивоу за њихово решавање, што се и у међународном контексту очекује од држава посвећеним глобалној борби против прања новца и финансирања тероризма", рекао је Мали.

Како је додао Стратегија за спречавање прања новца и финансирања тероризма део је једне опште платформе прописа коју Влада припрема.

Мали је оценио да је Србији ветар у леђа дала недавна оцена МАНИВАЛА да смо групи земаља које су у највећој мери усклађене са препорукама ФАТФ.

"Сада остаје да то све применимо у пракси и меримо ефективност, што ће и бити део даљег оцењивања МАНИВАЛА, за две године", нагласио је Мали.

Влада Републике Србије је јуче усвојила Стратегију за борбу против прања новца и финансирања тероризма за период до 2024. и пратећи Акциони план за период до 2022. године, наводи Министарство финансија.

Четири посебна циља Стратегије су континуирано унапређење стратешког, законодавног и институционалног оквира, спречавање уношење у финансијски и нефинансијски систем имовине за коју се сумња да је стечена кривичним делом, ефикасно и делотворно кажњавање извршиоца кривичног дела прање новца и одузимати незаконито стечену имовину, и на крају уочавање и отклањање претње од финансирања тероризма и кажњавати извршиоце кривичног дела финансирања тероризма.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести