Стратешки интерес модернизација Железничког коридора 10

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саорбаћаја и инфратрсуктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је стратешки интерес Србије модернизација железничког коридора 10, како би наша земља била конкурентнија.
pruga sine
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Михајловић је у Влади Србије разговарала са министром инфраструктуре, транспорта и мрежа Грчке Христосом Спирицисом о модернизацији железничке везе између Србије и Грчке.
Није довољно да имамо само модернизовану пругу од Беоргада до Будимпеште, и да њоме идемо 200 километара на сат, веома је важно модернизовати пруге на југу да бисмо били конкурентни“, назначила је Михајловић и поручила да је транспортни коридор предност Србије.

Како је рекла, управо је прва тема разговора како да се две земље  боље повежу друмски и железницки, као и други аспекти сарадње, посебно у облсти инфраструктуре, друмског саорбаћаја и споразума који већ постоје.
Грчки министар Спирицис истакао је да је приоритет грчке стране модернизација и усавршавање пруга и повезивање од Србије до лука у Грчкој.
Две земље су веома близу, мала је раздаљина и сматрам да се ради о недостатку у последњих неколико деценија што се тиче повезивања Грчке и Србије у инфраструктури, који би омогућио да се боље повежу у унутрашњости Балкана али и ка централној Европи“, рекао је он.

Спирицис је додао да би требало да постоји једна централна политика за све те транспорте.
Исто тако морамо да радимо и на нашим путевима како бисмо у блиској будућности постигли ситуацију једнаких стандарда, да добро повежемо две земље и да путници који прелазе из земље у земљу не схвате да прелазе границу“, поручио је Спирицис. 


Михајловић: Преговори о радовима на делу пруге до Ниша

Михајловић је изјавила да се преговара са заинтересованим странама које би изводиле радове на модернизацији дела пруге од око 100 километара од Београда до Ниша, за који постоји пројектна документација.

Како је рекла, заинтересована је руска РЖД Интернешенал, који већ ради на модернизацији неких деоница у Србији, а расположена је и кинеска страна.
"Три деонице су модернизоване на Коридору 10. Сада је наш стратешки интерес модернизација пруге од Београда до Ниша. Део пројектно- техничке документације је већ готов, али не треба кренути са обезбеђењем новца док немамо спремну комплетну документацију", рекла је министарка која је данас разговарала са грчким колегом Христосом Спирицисом.

Михајловић је подсетила да су обезбеђена средства и завршена  пројектно-техничка документација за пругу од Београда до Будимпеште и да ће радови почети 24. новембра, за када је предвиђен Самит 16+1 у Будимпешти.


Грчки министар је навео да је време да овај регион и грађани осете безбедност коју осећају и грађани Централне Европе, што не може да се деси ако не унапредимо пројекте.
У том погледу Коридор 10 као и у прошлости, и данас и у будућности може да буде фактор обезбеђивања мира у целом региону, али и у области транспорта и инфраструктуре“, рекао је Спирицис.

 Верујем да би љубав између две земље и две владе брзо требало да се развије у још бољу сарадњу, а област транспорта и инфраструктуре је плодан за тај циљ и сврху“, рекао је Спирицис. 
Михајловић је подвукла да је Србија, када је реч о друмском саобраћају, готово завршила Коридор 10 и додала да не види препреке које могу да нам се десе да не будемо добро повезани и да немамо већи број путника и робе, али да је критична тачка“ развој железничког саобраћаја.
Када погледате саобраћај кроз друге коридоре, паралелно од нас, видећете да карго кроз те земље пролази 10-15  сати брже него кроз Србију. Главни задатак је да модернизујемо железницу кроз Коридор 10, да бисмо могли да будемо конкуренти“, рекла је она.

Министарка је додала да је поред модернизације, важно смањити баријере на границама, како се не би губило и по неколико сати када је реч о превозу терета. 
То је додатни посао о којем ћемо започти разговоре данас“, додала је она.
Михајловић је рекла да се нада да данашња посета неће бити кратко виђање, већ да ће састанака бити чешће јер је заједнички циљ модернизација коридора, а Спирицис је казао да са радошћу прихвата позив да чешће посећује Србију и узвратио позив министарки да посети Грчку.

Михајловић је грчком колеги поклонила стилизовано прво алово азбуке које су дело руку спрских жена, а Спирицис је такође узвратио поклоном за министарку, реплика предмета из Грчке.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести