СУБОТИЧАНКА једина жена у Србији која ПРАВИ ОВО ПИЋЕ Све је кренуло од РАКИЈЕ Тијана је напустила СИГУРАН ПОСАО, а данас се за њене производе сви ОТИМАЈУ (ФОТО)

Сваке године, друге суботе у јуну обележава се Светски дан џина. Иако се у почетку користио као лек, џин је врло брзо кроз деценије нашао пут и примену као алкохолно пиће и главни састојак многих коктела. Нашао је пут и до једне Суботичанке, Тијане Фаћол.
v
Фото: Printscreen/Facebook/Tijana Faćol

Предузетница из Суботице и власница дестилерије каже да је њена идеја о производњи џина почела од ракије, коју породично производе већ годинама, али коју она не конзумира.

У једном тренутку предложила сам супругу да покушамо да направимо нешто у чему ћу и ја уживати. У исто време постала сам свесна све веће популарности џина и малих занатских произвођача у окружењу, првенствено у Хрватској и Словенији, па се идеја да направимо свој џин некако чинила логичном. Уследио је дуг период учења, истраживања, тестирања… , започиње своју причу Тијана, која је једина жена која се бави овим послом у Србији.

Она додаје да није имала представу о томе како ће људи да реагују на домаћи џин, поготово из разлога што долазе из мале средине, а у то време нису имали апсолутно никакве значајне контакте у већим градовима, који би им пружили веће шансе.

Вредно и предано смо радили на унапређивању првобитних рецептура, на усавршавању технологије производње… То је заправо процес који се не завршава никада, каже ова Суботичанка.

 

Зашто је важно какав је казан? Јер и од тога зависи финални прозвод. Наш казан има три колоне, свака колона практично значи једну дестилацију, што значи да је џин заправо три пута дестилисан. Резултат је чистији дестилат са мањим садржајем етеричних уља, виших алкохола и естара. Дестилација траје прилично дуго и мора бити континуална. Нема пречица када за резултат желите дестилат изванредног квалитета. Онда следи процес одлежавања, састављања финалног производа, а потом филтрирање како би на крају имали кристалнно чист дестилат, наводи она.


Тренуци „шта ми је све ово требало“

Тијана описује и моменат када је знала да је успела у овом послу.

Када неки рендом људи препознају мој производ, то је моменат када ме преплави неки посебан осећај задовољства. Тада знам да сам га представила као треба, да људи препознају и цене његов квалитет, те да је постигао то да се о њему прича… ГИНфинитy се међу првима појавио на крафт џин сцени у Србији, и волим да верујем да сам у неку руку допринела развоју културе испијања крафт џинова, са задовољством прича Tijana.

Она каже и да је прошло пет година од како се упустила у ову авантуру и да постоје тренуци када се запита да ли јој је све ово требало.


Џин је свевремено пиће. Оно што га чини посебним је што заиста на свету не постоје два иста.Волим да кажем да није произведен, већ ручно израђен. Прави се у малим серијама, што омогућава да пратим квалитет и да не одступам од њега. Свака њена боца је у правом смислу ручни рад.

Тијана тренутно на годишњем нивоу произведе око 5.000 литара џина са четири етикете.На тржишту Србије продаје директно преко веб шопа. Такође, има по неколико специјализованих продавница у којима је могуће купити ово пиће у неколико градова у Србији. То су углавном винотеке и специјализоване продавнице попут гифт-шопова.

Дневник/BIZLife

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести