Субвенције за фискализацију: По сто евра по свакој каси и радњи

НОВИ САД: Порески обвезници ће од 15. октобра преко сајта Пореске управе моћи да се пријављују за државне субвенције за прелазак на нови модел фискализације, рекао је данас министар финансија Синиша Мали приликом презентације новог модела фискализације привредницима у Привредној комори Србије.
placanje prodavnica, ilustracija Foto:paxa.bay
Фото: Илустрација Foto:paxa.bay

Заинтересовани привредници моћи ће да се пријављују до краја јануара следеће године, после чега ћемо директно сваком обвезнику покрити трошкове набавке фискалног уређаја или другог трошка који подразумерва прелазак на нову фискализацију, рекао је Мали.

Он је навео да ће обвезницима бити уплаћивано по 100 евра по сваком продајном месту и по сваком продајном уређају, а за привреднике који нису у систему ПДВ-а износ ће бити увећан за 20 одсто.

Министар је поновио да ће законским изменама бити предложено да прелазни рок за примену новог модела фискализације буде од 1. новембра ове године до 30. априла следеће године.

Уз предлог измена закона, Влада ће до краја месеца усвојити и Уредбу о начину расподеле субвенција за набавку опреме, неопходне да се фискални рачуни у тренутку издавања очитавају и у Пореској управи. За то је обезбеђено шест милијарди динара.

Уз оцену да делује једноставно, али шта ће пракса показати – за нови модел фискализације много је питања привредника. Онима са мањим прометом уз одговарајући софтвер за повезивање са Пореском управом, биће довољан и мобилни телефон или таблет. Док мобилни оператори за то спремају посебне интернет пакете, произвођачи фискалних каса нису забринути.

Ми смо се прилагодили, ми ћемо бити значајан партнер у новој фискализацији, спремили смо нове уређаје, тако да не мислим да ћемо имати неку озбиљну конкуренцију, каже Раде Веселиновић из Компаније “Галеб”.

Процена је да ће привреда уз електронску фискализацију штедети 10 милиона евра годишње и да је такав систем најозбиљнији ударац сивој економији. Међу многим новинама у Пореској управи је и систем за одобравање електронских фискалних рачуна.

Могу рећи да у овом моменту имамо 150 пријављених корисника, потенцијалних произвођача који развијају неку од компоненти новог система, наводи директорка Пореске управе Драгана Марковић.


Изузети адвокати и таксисти

Са преласком на е-фискализацију, под надзором порезника биће и занатлије, погребници, препродавци на пијаци.

Изузети су пољопривредници који продају своје производе, али и адвокати и таксисти.


Транспротна предузећа имају посебну дилему.

Шта се дешава са аутобусом кад изађе из земље, шта се дешава тада са фискалним уређајем, како се плаћају пореске стопе?, пита се Александар Ивановић из "Ниш експреса".

Одговор је спреман, кажу надлежни, а о томе идуће недеље на посебном састанку са сектором транспорта.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести