Судбина имовине Фабрике акумулатора Сомбор у стечају

На основу решења Привредног суда у Сомбору из 2015. године о отварању поступка стечаја и решења стечајног судије о проглашењу банкрота Фабрике акумулатора Сомбор, стечајни управник огласио је продају имовине стечајног дужника методом непосредне погобе.
Сомбор
Фото: Dnevnik.rs

Имовина Фабрике акумулатора Сомбор АД, која је била у власништву Концерна “Фармаком МБ “ у Шапцу, подељена је у осам целина, а прво јавно отварање писмених понуда заказано је за 20.јул у 12 часова; у Фабрици акумулатора Сомбор у Сомбору, Градина 3.

Ово је већ трећи пут да ова фабрика у стечају, која послује у оквиру концерна “Фармаком МБЖ Шабац, тражи купца, а као заинтересовани већ су се помињали инвеститора из Сједињених Америчких Држава, Швајцарске и Канаде. Процењена вредност фабрике, као правног лица је 24.569.775 евра, а коначну одлуку о избору најбољег понуђача/купца непосредном погодбом доноси стечајни управник, односно одбор поверилаца, уколико је понуда нижа од 50 одсто процењене вредности.

Ваља подсетити да је Фабрика акумулатора Сомбор постала део “Фармакома МБ”  2006. године и да је до пре шест година, пословала као успешна фирма. Наиме, 2011.године у фабрици је било запослено 820 радника и извозило се 10.000 акумулатора. Годину дана касније, кренуо је суноврат, па је некада успешна и позната фабрика акумулатора чак два пута била у рукама закупца. Под последњим закупцем, фирмом ДЕМ Хелос, Фабрика акумулатора Сомбор радила је с око 30 процената капацитета и једва стотинак радника. Сада је ситуација још гора - већ више од шест месеци у халама сомборске фабрике нема ни производње ни радника.

Поред процењене вредности фабрике, као правног лица, процењена је и вредност објеката и опреме тргосировине на 272.525.00 евра. Ту су управна зграда , зграда за смештај електронског отпада, топионица, складиште, базен, опрема и канцеларијски материјал, а продају се и пословни простори, гараже, станови, салаши...

Као посебан део огласа о продаји имовине непосредном погодбом су возила, а реч је о 89 различитих четвороточкаша - виљушкара, камиона, приколица, ровокопача, а свако возило има процењену вредност у динарима.

Оглас је отворен до до коначне продаје, односно уновчења комплетне имовине Фабрике акумулатора Сомбор, без новог оглашавања.

Љ. Малешевић

Заинтересованих већ има

Стечајни управник Фабрике акумулатора Сомбор Предраг Љубовић указјуе да је оглас о продаји имовине прилагођен жељама заинтересованих купаца , па се због тога продаје фирма као правно лице, а посебно део њене имовине.

- Заинтересованих већ има и за имовину и за фирму као правно лице – рекао је Љубовић. - Продајну документацију већ су купили “Багатон” из Швајцарске, “Exida” из САД и једна компанија из Канаде

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести