Суфицит буџета у мају 8,8 милијарди динара

БЕОГРАД: Србија је у мају остварила суфицит буџета у износу 8,8 одсто, показали су најновији подаци Министарства финансија према којима наплаћени приходи износе 445,7, а расходи 436,9 милијарди динара. 
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Из тог ресора је саопштено да су наплаћени приходи износили 87,9, од чега су порески приходи износили 76,3 милијарди динара.

Највећи део пореских прихода, како се наводи, односи се на уплату ПДВ у износу од 38,7 млрд. динара и акциза у износу од 20,5 млрд. динара. 

"Непорески приходи остварени су у износу од 11,2 милијарди динара, од чега се 1,8 односи на приход по основу премије за емитовање хартија од вредности", наводи из министартва. 

Додају да је прилив донација износио 0,4 милијарди динара. 

Подаци показују да су расходи извршени у износу 85,6 млрд. динара, а расходи за запослене износили су 21,5 милијарди док су трансфери ООСО (фонд ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО) износили 16,1 млрд. динара. 

Веће пољопривредне субвенције и исплата подстицајних средстава за рециклажну индустрију допринели су високом износу субвенција, каже се у саопштењу. 

На нивоу опште државе у првих пет месеци забележен је фискални суфицит у износу од 9,3 млрд. динара и примарни фискални суфицит у износу од 66 милијарди.

Збирни суфицит локалних самоуправа (општина и градова) износи 8,1 млрд. динара, а АП Војводина је остварила суфицит од 2,7 млрд.динара.

Међутим, фондови обавезног социјалног осигурања су на крају маја у дефициту од 9,2 млрд. динара па тако ПИО фонд тренутно бележи дефицит од 7,9 млрд. динара, а РФЗО дефицит у износу од 2,2 милијарде који је финансиран пренетим средствима из претходне године. 

С друге стране, Национална служба за запошљавање је у суфициту од 0,9 милијарди динара, док је буџет Фонда СОВО у балансу.

Подаци министартва показују да су државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева, Путеви Србије и Коридори Србије у дефициту од 1,1 милијарди динара. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести