Сутра истиче рок за предају финансијских извештаја

БЕОГРАД: Политички субјекти имају рок до сутра, 18. априла, да Агенцији за борбу против корупције поднесу годишње финансијске извештаје за претходну годину, а против оних који то не ураде у предвиђеном року биће поднете прекршајне пријаве.
agencija ya borbu protiv korupcije, tanjug video
Фото: Танјуг/Видео

Политички субјекти који имају представнике у представничким телима и регистроване политичке странке су према Закону о финасирању политичких активности били дужни да Агенцији поднесу годишњи финансијски извештај за 2016. годину до 15. априла, али је рок, имајући у виду да "пао" на суботу, померен до првог наредног радног дана, а то је 18. април.

Према речима самосталног саветника Центра за контролу финансирања политичких активности Агенције за борбу против корупције Јелене Ђорђевић, обавезу да поднесу извештај имају сви политичких субјекти којих има више 200 од који је 109 регистрованих политичких странака, док су остало групе грађана.

Она је раније у изјави Тањугу истакла да годишњи финансијски извештај, поред основних података о политичком субјекту, мора да садржи и податке о свим приходима и расходима које је политички субјекат имао у току 2016. године како за финансирање редовног рада, тако и за све изборне кампање у којима је учествовао, односно које је финансирао у току прошле године.

Наводећи да Агенција, након тога, обавља контролу годишњих извештаја, Ђорђевић је рекла да је то значајно због континуираног повећања транспаретности финансирања политичких активности.

''Сви политички субјекти који не доставе годишњи финансијски извештај у року предвиђеним законом са мишљењем овлашћеног ревизора лиценцираним у складу са прописима о рачуноводству и ревизији, сносиће прекршајну одговорност, односно против њих ће бити поднете прекршајне пријаве'', најавила је Ђорђевић. 

Образац годишњег финансијског извештаја могуће је преузети на интернет презентацији Агенције.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести