Швајцарци извозе мање сатове, зарада на њима већа

ЖЕНЕВА: Вредност извоза сатова из Швајцарске у прошлој години порасла је 2,4 одсто захваљујући добрим резултатима у неколико источно-азијских земљама који су ублажили пад продаје од 11,4 одсто у немирима погођеном Хонг Конгу, објавило је удружење швајцарске индустрије сатова, а преноси Сеебиз.
sat torba
Фото: pixabay.com

Хонг Конг, највеће тржиште швајцарских сатова и регионални дистрибутивни центар за луксузну робу, поново је био заслужан за 12,3 одсто швајцарског глобалног извоза сатова чија је вредност у прошлој години достигла 21,7 милијарди швајцарских франака (22,3 милијарде долара), објавило је удружење.

Хонг Конг је тешко погођен протестима који се тамо одржавају од јуна, наводи се у саопштењу удружења.

Иако је вредност извоза порасла, количина продатих сатова на страним тржиштима смањила се више од 13 одсто, на 20,6 милиона комада, спустивши се на ниво с почетка 1980-их година.

За прошлогодишње повећање извоза готово је искључиво заслужна већа продаја врло скупих сатова, укључујући механичке сатове и сатове од племенитих метала који се продају по цени већој од 3.000 франака.

Швајцарски произвођачи у сегменту јефтинијих кварцних и сатова од челика бележили су, пак, слабију продају.

Највише је прошле године порасла продаја швајцарских сатова у Јапану, Кини, Сингапуру, Великој Британији и САД, док је на европским тржиштима стагнирала.

Међу највећим изазовима у будућем пословању у удружењу издвајају снажан франак, политичку парализу у Хонг Конгу, председничке изборе у САД и епидемију коронавируса у Кини.

Према одвојеним подацима царинске управе објављеним у уторак, Швајцарска је у 2019. забележила пад укупног извоза и увоза, и то за 1,2 односно.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести