Швајцарци за акумулаторе из Сомбора сада нуде 7,35 милиона евра

БЕОГРАД: Швајцарска компанија "Батагон" понудила је 7,35 милиона евра за куповину Фабрике акумулатора Сомбор (ФАС), пише портал СОинфо.
akumulator pixabay
Фото: pixabay.com

Стечајни управник сомборског ФАС-а, Предраг Љубовић, каже за сомборски портал да је шеста понуда Батагона, како му је пренето из те компаније, и њихова последња понуда. 

"Овим завршавају преговоре. Моје мишљење да Фабрику треба продати, како би почела да ради", рекао је Љубовић. 

Наводи да је овог пута, "Батагон" дао рок за изјашњење Одбору поверилаца. Процес продаје имовине Фабрике акумулатора Сомбор започет је још крајем јула. 

Једини понуђач, швајцарска компанија, упутила је пет понуда до сада, међутим, по мишљењу Одбора поверилаца нису биле довољно квалитетне. 

Љубовић је за портал рекао да се и још увек нико од осталих субјеката који су откупили документацију није јављао, односно, показао заинтересованост да се укључи у процес преузимања власништва над имовином Фабрике акумулатора Сомбор. 

"Батагон" је на јавном надметању за куповину имовине ФАС најпре понудио 3,5 милиона евра, да би потом понуде "поправљали", а ову шесту понуду подигли су на 7,35 милиона евра. 

Иначе, процењена вредност некадашњег сомборског гиганта, произвођача акумулатора је 24,57 милиона евра. 

Фабрика у којој су се производили акумулатори "Black horse" продаје се као правно лице што значи да купца наслеђује сва права која има Фабрика акумулатора, али без икаквих терета и обавеза. 

Новац на име неисплаћених зарада чека више од 800 бивших радника фабрике, а њихова потраживања износе око 400 милиона динара.

Фабрика акумулатора је празна седам месеци, када је из ње изашао и последњи закупац. 

Стечај у Фабрици акумулатора отворен је пре две и по године, када су почели проблеми у Концерну "Фармаком МБ" чији је део била и сомборска фабрика. 

Највећи повериоци су Светска банка, Комерцијална банка, Халкбанк и један инвестициони фонд и њима припада 80 одсто вредности фабрике.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести