Швајцарски Бери Калебо отвара фабрику чоколаде у Новом Саду

Нови Сад ће до 2021. године добити прву и најмодернију фабрику чоколаде у југоисточној Европи која ће у почетку имати капацитет од 50.000 тона производа годишње и запослити 100 радника. Планирана је и изградња иновационог центра за истраживање и развој на тржишту Србије.
1
Фото: Tanjug

Биће то прва фабрика водећег светског произвођача производа од чоколаде и какаа високог квалтета “Бари Калебо” групе у југоисточној Европи о чему је предтавник те компаније потписао јуче Меморандум о разумевању са Владом Србије и Градом Новим Садом. Предвиђено је да укупан обим инвестиције током петогодишњег периода достигне 50 милиона евра, односно 56,7 милиона швајцарских  франака.

Делегацију компаније, коју је предводио генерални директор Антоан де Сен Африк примио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Предвиђено је да укупан обим инвестиције током петогодишњег периода достигне 50 милиона евра, односно 56,7 милиона швајцарских  франака

- Веома сам срећан и поносан што се један извозно оријентисан тржишни лидер придружује прехрамбеној индустрији Србије – рекао је том приликом Вучић. – “Бари Калебо” ће нашој земљи донети најсавременију технологију и експертизу као и инвестиције и радна места за наше људе. Србија ће учинити све што је у њеној моћи да овај подухват успе.    Генерални директор компаније је рекао да је компанија у протеклих неколико година веома успешна у југоисточној Европи.

Фото: Tanjug

Кнежевић: Шанса за наше младе стручњаке и кооперанте

 “Бари Калебо” послује  у више од 30 земаља где имају  50 производних погона, а своје производе извозе  у 140 земаља. Годишње произведу  преко два милиона тона какоа уз приход од преко шест милијарди ева.

- Они желе одмах контакт с Универзитетом, да укључе наше младе стручњаке у своје истраживачке тимове који развијају  нове производи и нове технологије. Веома је значајно што хоће да узму наше кооперанте и добављаче за млеко у праху и уље и истале сиривине. То су огромне количине и одмах су тражили контакте са кооперантима. на пример, већ су разговарали с зрењанинским “Дијамантом”- рекао је за “Дневник” министар привреде Горан Кнежевић. “Бари Калебо” је , пре свега , прерађују какао и праве основу за чоколаду и за “Нестле”, “Јакобс” и друге велике светске кондиторе.


Фото: Youtube Printscreen

Нови Сад је савршена локација за нас, други је по величини град у Србији, са престижним универзитетом, што нам омогућава приступ ресурсима који су нам потребни за остварење наших планова.- рекао је генерални директор Антоан де Сен Африк. – Захваљујући новој фабрици у Новом Саду, у складу са нашом стратегијом “паметног управљања растом” бићемо у могућности да проширимо пословање у региону и снабдевамо постојеће и нове купце широким асортиманом чоколаде, смеша и пуњење. Фабрика ће представљати регионални центар из ког ће “Бари Калебо” снабдевати чоколадом тржиште југоисточне Европе. Седиште компаније је у Цириху.

Е. М.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести